Fazer alkoi tulkita työehtosopimusta uudella tavalla, Turun Itäharjun Prisman leipomossa kiista lauantaityöstä

12.1.2011

Turun Itäharjun Prismassa sijaitsevassa Fazerin myymäläleipomossa on ajauduttu työtaistelutilanteeseen. Kiista syntyi, koska työnantaja irtisanoi vuodenvaihteessa vuodesta 2004 asti voimassa olleen sopimuksen, joka on antanut työntekijöille mahdollisuuden olla tekemättä lauantaisin töitä. Työnantajan mielestä jatkossa lauantaityötä voidaan työnantajan määräyksellä teettää kaikilla työntekijöillä.

Asia on viety riita-asiana Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL:n ja Elintarviketeollisuusliitto ETL:n välisiin neuvotteluihin.

SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mukaan Itäharjun Prisman Fazer-leipomossa syntynyt tilanne on seurausta työnantajan työehtosopimuksen vastaisesta tulkinnasta.

- Työnantaja on yllättäen alkanut tulkita työehtosopimusta eri tavalla kuin aikaisemmin. Tällainen tarkoituksellinen erimielisyyksien haku on käsittämätöntä. Tuleekin mieleen, että kyseessä on työnantajapuolen tyytymättömyys toukokuussa tehtyyn työehtosopimusratkaisuun, Kuntonen sanoo.

  
Tiedote 11.1.2011


Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry:

Fazer leipomot Oy lähtenyt hyökkäykseen työntekijöiden sopimusoikeutta vastaan, Turun Itäharjun Prisman myymäläleipomo työtaistelutilassa
 
Suuri suomalainen leipomoyritys Fazer Leipomot Oy on uuden vuoden alkajaisiksi sanonut irti vakiintuneen käytännön mukaisen sopimuksen työntekijöiden lauantaityöstä Itäharjun Prisman myymäläleipomossa.
 
Sopimus on ollut voimassa ongelmitta jo vuodesta 2004 alkaen, mutta nyt se ei enää työnantajalle kelvannut. Koska työnantaja on kieltäytynyt uudesta sopimuksesta edes neuvottelemasta, on myymäläleipomo ajautunut yhä jatkuvaan työtaistelutilanteeseen. Tilanne saattaa pitkittyessään levitä myös Fazerin Turun leipomoon, ellei työnantajapuolelta neuvotteluhalukkuutta ala löytyä.
 
Tilannetta käsiteltiin Turun elintarviketyöntekijöiden ammattiosaston jäsenkokouksessa, jossa työnantajan toiminta todettiin räikeäksi työehtosopimusrikkomukseksi ja hyökkäykseksi sopimusoikeutta vastaan. Asia viedään laajasti tiedoksi elintarviketeollisuuden työpaikoille, sillä nyt näyttää vakavasti siltä, että Fazer on käynnistänyt hyökkäyksen pienessä Itäharjun leipomossa tarkoituksenaan saada yksipuolinen saneluvalta muillekin alan työpaikoille.
 
Yhtenäinen elintarviketyöntekijöiden suurosasto antaa kaiken tukensa työtaistelutilanteeseen joutuneille jäsenilleen Itäharjun leipomossa. Asia on jo viety riita-asiana myös liittojen välisiin neuvotteluihin. Tilanne on kaikilta osin vakava, ja osoittaa selkeästi miten katteettomia ovat työnantajaliiton patruunoiden kauniit puheet paikallisesta sopimisesta. Teot työpaikoilla puhuvat ihan toista. Tilanteen mahdollisen kärjistymisen seurauksista ovat vastuussa ainoastaan työnantajaliitto ja Fazerin johto. Elintarviketyöläiset eivät suosittele työnantajia kokeilemaan ammattiosastomme joukkovoimaa. Siitä kun saattaisi kärsiä myös syyttömät kuluttajat, totesi kokous.
 
Lisätiedot:
pääluottamusmies Katri Wikstedt
p. 040 841 1219