Työtuomioistuin hyväksyi Saarioisten tupakointikiellon, kieltojen hyväksyttävyys harkitaan tapauskohtaisesti

20.12.2010

Tupakointikieltojen hyväksyttävyys harkitaan tapauskohtaisesti

Työtuomioistuimen tänään antaman päätöksen mukaan Saarioinen-konsernin tekemä päätös tupakoinnin kieltämisestä 1.1.2008 alkaen kaikissa sen yksiköissä, sekä kiinteistöjen sisätiloissa että tehdasalueella muutoin, on hyväksyttävä.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL haki kanteellaan työtuomioistuimelta linjausta siitä, millainen oikeus työnantajalla on rajoittaa tupakointia työpaikalla.

- Päätös ei ollut meille mieluinen. Työnantajalla näyttää olevan todella suuri liikkumatila sen suhteen, miten se sallii työntekijöiden tupakointia työpaikalla, myös sisätilojen ulkopuolella, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Työtuomioistuimen päätös ei kuitenkaan ollut yksimielinen.

- Rajanvedon vaikeudesta työnantajan määräysvallan osalta kertoo se, että työtuomioistuin linjasi, että tupakointikieltojen hyväksyttävyys harkitaan tapauskohtaisesti.

SEL ohjeistaa omaa jäsenistöään työtuomioistuimen määrittelemän linjan pohjalta.

- SEL:n mielestä tärkeää on, että työnantaja tukee työntekijöiden tupakoinnin lopettamista ja että pakkokeinoja ei käytetä, koska ne johtavat helposti vastareaktioon. On olennaista, että asioista sovitaan yhteistoiminnassa työpaikoilla, Kuntonen sanoo.