Allekirjoita kansalaisaloite nollatyösopimusten kieltämiseksi

23.1.2015

Viime viikolla aloitettiin nimienkeruu kansalaisaloitteeseen, jolla halutaan muuttaa lakia niin, että nollatyösopimukset kielletään ja viikoittaiseksi työajaksi määritellään vähintään 18 tuntia.

Kansalaisaloitteen takana on Operaatio Vakiduuni. Pitkään nollatyösopimusten kieltämistä vaatinut SEL tukee aloitetta.

- Nollatyösopimukset ovat työntekijän kannalta erittäin ongelmallisia, sillä työnantaja siirtää niillä yrittämisen riskiä työntekijälle. Työtuntien vaihdellessa työnantajan tarpeen mukaisesti 0-40 tuntiin viikossa, työntekijä kärsii jatkuvasta toimeentulon epävarmuudesta. Työnantaja voi nollatyösopimuksella kiertää esimerkiksi koeaikaan, sairausajan palkkaan, lisätyöoikeuteen, lomautukseen ja irtisanomiseen liittyviä määräyksiä, SEL:n liittovaltuusto totesi marraskuussa.

Vähimmäistyöajan rajan asettaminen 18 tuntiin kerryttäisi työntekijälle jokaisesta työviikosta ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Aloitteessa esitetään työntekijälle mahdollisuutta sopia työnantajansa kanssa myös alle 18 tunnin viikkotyöajasta, kunhan aloite tulee kirjallisesti työntekijältä itseltään.

Aloitteen voi allekirjoittaa sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Kansalaisaloite.fi-palvelussa tai tulostamalla alla olevan kannatusilmoituksen ja postittamalla sen täytettynä ja allekirjoitettuna osoitteella (postimerkkiä ei tarvita):

Operaatio Vakiduuni
Info: 00530
Tunnus 5005152
00003 Vastauslähetys

Eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväkseen, jos aloite kerää heinäkuun puoleen väliin mennessä 50 000 allekirjoitusta.

www.kansalaisaloite.fi