SEL:n liittovaltuusto: Elintarvikkeiden kotimaiseksi pesu ei saa lisääntyä

28.11.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL tuomitsee Orkla Foods Finlandin eilen julkistaman päätöksen sulkea Lahden tehdas ja siirtää vanukkaiden ja tuorejuustojen tuotanto Ruotsiin. Vuodesta 1905 toiminut perinteikäs elintarvikealan tuotantolaitos, aikaisemmin pitkään Lahden Vientikermana tunnettu Orklan Lahden tehdas suljetaan viimeistään vuoden 2016 alussa, jolloin 40 elintarvikealan ammattilaista menettää työpaikkansa Lahdessa.

SEL vetoaa Orkla Foods Finlandiin, että se ei jatkossa alkaisi pesemään esimerkiksi Jacky-makupaloja kotimaiseksi myymällä ulkomailla valmistettuja tuotteita tutulla kotimaisella tuotemerkillä Suomessa.

Kun tuontielintarvikkeita myydään Suomessa kotimaisella tuotemerkillä, harhautetaan niitä kuluttajia, jotka haluavat suosia kotimaista ruokaa ja kotimaista työtä. Kotimaisuusmielikuvan perusteella tuotteen valinnut kuluttaja kokee tulleensa petetyksi, jos tuttu suomalainen tuotemerkki ei olekaan tae kotimaisesta työstä. Kotimaisella elintarviketeollisuudella ei ole varaa pettää kuluttajia.

Orkla on ilmoittanut, että se hakee Lahdessa valmistamilleen jogurteille valmistuskumppania konsernin ulkopuolelta. SEL toivoo, että uusi kumppani löytyy Suomesta.

Vuonna 2015 110 vuotta täyttävä SEL jatkaa kampanjointia kotimaisen ruuan ja työpaikkojen puolesta, elintarvikkeiden kotimaiseksi pesua vastaan.


SEL:n liittovaltuuston päätöslauselma, Espoossa 28.11.2014