SEL vastustaa makeisveroa ja virvoitusjuomaveron korotusta

1.7.2010

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto vastustaa suunniteltua makeisveroa ja virvoitusjuomaveron nostamista.

Valtiovarainministeriö esittää tänään lausunnolle lähteneessä luonnoksessaan, että uuden makeisveron määrä olisi 95 senttiä kiloa kohden. Makeisveron piiriin kuuluisivat VM:n kaavailujen mukaan makeiset ja niiden kaltaiset valmisteet, suklaa ja kaakaota sisältävät tuotteet, jäätelö ja mehujäät sekä muut jäädytetyt valmisteet.

Virvoitusjuomissa vero nousisi VM:n luonnoksen mukaan nykyisestä 4,5 sentistä 7,5 senttiin valmista juomalitraa kohden. Virvoitusjuomaveron piiriin tulisi myös uusia juomia kuten pieniin vähittäismyyntipakkauksiin pakatut vedet sekä maitoa sisältävät kaakao- ja kahvijuomat.

Valtiovarainministeriön mukaan esityksen tavoitteena on ensisijaisesti lisätä valtion verotuloja. Esitys tukee hallituksen verolinjauksia, joiden mukaisesti verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta kulutuksen verotukseen.

- SEL vastustaa valtiovarainministeriön esityksiä, sillä ne eivät ole progressiivista verotusta ja vievät verotusta kohti tasaverojärjestelmää. Tällaiset veronkorotukset tuntuvat eniten pieni- ja keskituloisten lompakossa, sanoo SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

- Kaikissa veroratkaisuissa olisi myös tärkeää huomioida, että kotimaista tuotantoa ei aseteta heikompaan asemaan suhteessa tuontiin ulkomailta, Kuntonen muistuttaa.

VM arvioi, että toteutuessaan luonnoksen mukaan makeisvero toisi lisäystä verotuloihin 120 miljoonaa vuodessa. Makeisverosta päätetään seuraavassa budjettiriihessä. Veron on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

 

---

Luonnos 1.7.2010

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta sekä laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain muuttamisesta