Työntekijät kyseenalaistavat Leivon Leipomon sopeuttamistarpeen

28.10.2014

Tamperelainen Leivon Leipomo Oy on aloittanut lokakuussa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on yrityksen koko henkilöstö hallintoa ja kahvilatoimintaa lukuun ottamatta. Leipomo suunnittelee vuositasolla 700 000 euron leikkauksia henkilöstökuluihin. Yt-neuvotteluiden mahdolliset vaikutukset kohdistuvat enimmillään 48 henkilöön.

Yrityksen mukaan sen leipomotoiminnan liikevaihto ja tuotantomäärät ovat olleet viime vuosina laskussa, eikä näytä siltä, että tilanne olisi lähivuosina parantumassa. Erityisesti kauppojen paistopisteet ovat syöneet leipomoiden myyntiä.

Työntekijät ovat tyrmistyneitä vähennystarpeen suuresta määrästä ja kummeksuvat työnantajan toimia yt-neuvotteluiden aikana.

- Samaan aikaan kun keskustelemme väen vähentämisestä yt-neuvotteluissa, työnantaja on toistuvasti kysynyt ihmisiä ylitöihin, jotta työt on saatu tehtyä. Tämä laittaa epäilemään, ettei oikeasti ole tarvetta vähentää työntekijöitä, Leivon Leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Jani Tuovinen sanoo.

Leivon leipomotoiminta työllistää tällä hetkellä noin 80 ihmistä. Heistä noin 60 on tuotannon työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä.

Työnantajan mukaan suunnitteilla olevista sopeuttamistoimenpiteistä suurin osa pyritään toteuttamaan henkilöstön asemaan, työsuhteen ehtoihin tai toimenkuviin liittyvillä muutoksilla, mutta myös osa-aikaistamiset, lomauttamiset ja irtisanomiset ovat mahdollisia. Vaikutukset tulevat olemaan 30 ihmisen osalta työnkuvien ja muiden työsuhteen ehtojen tarkistamista, ja 18 ihmistä on irtisanomis-, osa-aikaistamis- tai lomautusuhan alla.

Työntekijöiden ensisijaisena tavoitteena yt-neuvotteluissa on torjua irtisanomiset.

- Haluamme, että neuvottelupöydässä etsitään keinot, joilla irtisanomiset voidaan välttää. Teemme neuvotteluissa omat esityksemme siitä, miten kustannussäästöjä saadaan aikaan ilman, että työpaikat ovat uhattuna. Esimerkiksi kiertävät lomautukset olisivat irtisanomisia parempi vaihtoehto, Tuovinen toteaa.

Leivon Leipomo Oy kuuluu Perheleipurit Oy –ketjuun, joka on viiden eri puolella Suomea toimivan leipomoyrityksen muodostama yhteistyöketju.
 

Lisätiedot:

Jani Tuovinen
Leivon Leipomon työntekijöiden pääluottamusmies
p. 046 557 4340