SEL paheksuu Elintarviketeollisuusliitto ETL:n toimintaa

24.5.2010

Julkilausuma 24.5.2010


SEL paheksuu Elintarviketeollisuusliitto ETL:n toimintaa


Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n valtuusto on tänään hyväksynyt valtakunnansovittelija Esa Lonkan tekemän neljännen sovintoesityksen alan uusiksi työehtosopimuksiksi. SEL:n liittovaltuusto paheksuu Elintarviketeollisuusliitto ETL:n toimintaa elintarviketeollisuuden pitkittyneessä työehtosopimuskiistassa.

Ilman työnantajaliiton neuvottelupöytään tuomia ylimitoitettuja työaikaheikennysvaatimuksia, suoranaista neuvotteluhaluttomuutta sekä hidastelua neuvotteluissa, elintarviketeollisuuden uudet työehtosopimukset olisi saatu solmittua ilman lakkoja.

ETL kuitenkin heitti jo neuvotteluiden alkumetreillä pyyhkeen kehään ja lopetti neuvottelut SEL:n kanssa. Työnantajat halusivat valtakunnansovittelijan neuvottelevan uudet työehtosopimukset puolestaan. Tällainen toiminta on uutta suomalaisessa sopimusneuvottelukulttuurissa, jossa sovittelijan tehtävä ei ole ollut neuvotteleminen kummankaan osapuolen puolesta.

ETL:n vastuuton toiminta on tullut kalliiksi sekä elintarviketeollisuuden työnantajille että alan työntekijöille. SEL:n valtuusto toivoo, että ETL on jatkossa halukkaampi kehittämään alan työehtosopimuksia yhteistyössä SEL:n kanssa työntekijöiden työssä jaksamisen ja työturvallisuuden lisäämiseksi.