SEL hylkäsi sovintoesityksen

4.5.2010

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n liittovaltuusto päätyi hylkäämään valtakunnansovittelija Esa Lonkan tekemän sovintoesityksen äänestyksen jälkeen äänin 5 – 25, 1 tyhjä.

Sovintoesitys on nelivuotinen, eikä se sisältänyt kokonaisuutena riittävästi parannuksia verrattuna aiempiin sovintoesityksiin. Sovintoesitys ei edelleenkään kohdellut sopimusaloja tasapuolisesti ja muun muassa teollisuuden alan erityskysymyksiä ei esityksessä huomioitu.

Liittovaltuusto ei voinut hyväksyä sovintoesityksen sisältämiä työaikaheikennyksiä. Sovintoesityksessä oli edelleen heikennyksiä työaikoihin liha- ja leipomoalalle. Leipomoalalle työaikamuutokset olisivat mahdollistaneet 48 tunnin ja kuusipäiväiset työviikot. Käytössä olisivat olleet kaikki viikonpäivät. Liha-alalle sovintoesityksessä esitettiin paikallista sopimista lauantaityöstä.

Liittovaltuuston näkemys on, ettei uusista työaikamalleista olisi tarjolla sellaista korvausta rahana ja vapaa-aikana, että vapaaehtoisia työaikaan siirtyjiä olisi löytynyt työnantajan tahtomaa määrää ilman työnantajan painostusta. Sovintoesityksen hyväksyttyään liittovaltuusto ei olisi voinut taata, ettei yksikään elintarviketyöntekijä olisi joutunut tahtomattaan tekemään lauantai- ja sunnuntaityötä.

Liittovaltuusto tahtoo painottaa, ettei se ole valmis hyväksymään paikallisesti sovittavia työaikamuutoksia. Sopimuskierros on osoittanut selkeästi, miten heikosti paikallisella tasolla pidetään sopimuksista kiinni ja pystytään sopimaan paikalliset työriidat. Elintarvikealan paikallisen sopimuskulttuurin olisi parannuttava selkeästi, ennen kuin alalla voidaan luopua liittotason sopimuksista työaikakysymyksissä.

Elintarvikealan lakonuhka on toteutumassa ja alalla alkaa kuusipäiväinen lakko, joka tarvittaessa laajenee koko alaa koskevaksi lakoksi.