Veli-Matti Kuntonen Kesäpäivillä Turussa: Venäjä-pakotteiden korvaamisessa huomioitava myös työntekijät

23.8.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii, että Venäjän vastapakotteena määräämän elintarvikkeiden tuontikiellon aiheuttamien vahinkojen korvaamisessa on huomioitava myös elintarvikealan työntekijät. Toistaiseksi julkisuudessa on puhuttu lähinnä haittojen korvaamisesta maataloustuottajille ja elintarviketeollisuudelle.

- Tämänhetkisen arviomme mukaan Suomessa myös sadat elintarvikealan työntekijät tulevat kärsimään taloudellista vahinkoa, kun he joutuvat lomautetuksi työstään pakotteiden seurauksena, Turussa lauantaina SEL:n Kesäpäivillä puhunut liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

SEL:n tiedossa on myös, että monen työsuhde ei jatku, kun Venäjän vientikiellon takia yritykset jättävät jatkamatta määräaikaisella työsopimuksella työskentelevien työsopimuksia.

SEL haluaa, että tuet kohdennetaan oikeudenmukaisesti.

- Tukien pitää suuntautua niin, että niillä turvataan myös työntekijöiden asemaa. Ei voi esimerkiksi olla hyväksyttävää, että yritys, joka saa tukea, samaan aikaan irtisanoo henkilöstöään pakotteiden takia, Kuntonen toteaa.

SEL toivoo malttia Venäjän vastapakotteista kärsiviltä yrityksiltä, jotta elintarvikealan työntekijöiden työttömyystilanne ei pahene nykyisestä.

- Yritykset voisivat hyödyntää tätä tilannetta tilaisuutena kouluttaa henkilöstöään. Lomautusten ja irtisanomisten sijaan nyt on oikea aika panostaa henkilöstön ammattitaidon ylläpitämiseen ja parantamiseen. Silloin olemme valmiina ja hyvässä iskussa, kun vienti Venäjälle on taas mahdollista, Kuntonen toteaa.

SEL:n Kesäpäivät kokosivat Turkuun viikonlopuksi lähes 1000 elintarvikealan työntekijää ympäri Suomea.