SAK: Elintarviketyönantajat kehottavat työsulussa rikkomaan lakia

26.4.2010

SAK haluaa selvittää, syyllistyvätkö elintarviketyönantajat henkilötietolain rikkomiseen.

SAK:n saamien tietojen mukaan Elintarviketyönantajien liitto ETL on ohjeistanut jäsenyrityksiään selvittämään palkkahallinnosta, kuka työntekijöistä kuuluu Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon ja kuka ei. Tarkoituksena on lopettaa palkanmaksu liiton jäseniltä.

SAK:n mielestä palkkahallinnolle annettua lupaa periä jäsenmaksua palkasta ei voida käyttää valikoivan työsulun toteuttamiseen ilman, että työnantajat syyllistyvät karkeaan henkilötietosuojalain rikkomiseen.

Tietosuojavaltuutetun tulee kiireesti ottaa asia selvitettäväkseen, SAK vaatii.

- Lupa selvittää jäsentiedot koskee ainoastaan jäsenmaksujen perintää, eikä palkkahallinto saa luovuttaa tietoja muuhun tarkoitukseen. Ohjeillaan elintarviketyönantajat kehottavat jäseniään rikkomaan lakia, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa toteaa.

Elomaan mukaan ETL:n tulee välittömästi peruuttaa ohjeensa. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n olisi syytä puuttua jäsenjärjestönsä toimintaan.

- EK on ollut hanakka muistuttamaan palkansaajia lain noudattamisen tärkeydestä. Toivoisin samaa käytöstä EK:lta ja sen jäsenliitoilta, Elomaa sanoo.

- Olemme tähän asti Suomessa pitäneet järjestäytymistä tärkeänä sekä työntekijä- että työnantajapuolella. Mitä tapahtuu sopimusyhteiskunnalle, jos painostustoimet kohdistetaan ainoastaan järjestäytyneisiin työntekijöihin? Elomaa kysyy.