SEL: Fazerin ja Vaasanin päätökset siirtää tuotantoa ulkomaille lisäävät elintarvikkeiden kotimaiseksi pesua

25.6.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on pettynyt suurten leipomokonsernien Fazerin ja Vaasanin kesäkuussa tekemiin päätöksiin lakkauttaa kolme leipomoa ja keskittää tuotantoa Suomessa sekä siirtää tuotantoa Suomesta myös Baltiaan.

- Nämä ratkaisut, joissa tuotantoa viedään tehtäväksi Suomen rajojen ulkopuolelle, tarkoittavat paitsi kotimaisten työpaikkojen häviämistä, myös ruuan kotimaiseksi pesun lisääntymistä. Se on kotimaisen elintarvikealan tulevaisuuden ja suomalaisten kuluttajien näkökulmasta täysin väärä kehityssuunta, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Fazer ja Vaasan ovat molemmat nimenneet keväällä aloittamiensa yt-neuvotteluiden suurimmaksi syyksi leivän kulutuksen laskun ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksen: myymälöissä paistetun leivän osuus kulutuksesta kasvaa ja leipomossa leivotun ja pakatun leivän osuus pienenee.

- Käsittämätön ratkaisu molemmilta vastata tähän haasteeseen siirtämällä tuotantoa kauemmaksi kuluttajista. Yritysten kannattaisi nyt kuunnella kuluttajia, panostaa tuotekehitykseen ja siihen, että kuluttajat saisivat ostaa kaupasta mahdollisimman tuoretta leipomossa leivottua leipää, Kuntonen toteaa.

Kuntonen paheksuu myös leipomojättien toimintatapaa, jossa ne ottavat täyden hyödyn irti kuluttajien kotimaiseksi mieltämistä tuotemerkeistään, vaikka samaan aikaan siirtävät lisää tuotantoa ulkomaille.

SEL vetoaakin, että Fazer ja Vaasan harkitsisivat vielä uudestaan tuotannon siirtämistä ulkomaille ja lopettaisivat kotimaiseksi pesun eli ulkomailla valmistettujen tuotteiden myymisen kotimaisella tuotemerkillä Suomessa.

- Suomalaisten yritysten ei kannattaisi itse syödä kotimaisen tuotteen lisäarvoa harjoittamalla kotimaiseksi pesua. Uskomme, että suomalaiset kuluttajat seuraavat jatkossa yhä tarkemmin valmistusmaamerkintöjä, koska haluavat valita kaupan hyllystä kotimaisia elintarvikkeita, Kuntonen painottaa.