Fazer sulkee Hyvinkään ja Ulvilan leipomot ensi vuoden syksyllä

24.6.2014

Fazer tiedotti tänään saaneensa yt-neuvottelut päätökseen. Fazer Leipomot lopettaa valmistuksen Hyvinkään ja Ulvilan leipomoissa ensi vuoden syksyllä. Leipomot suljetaan aikaisintaan syyskuussa 2015.

- Päätös oli odotettu, mutta onhan tämä iso järkytys, nyt kun tämä on lopullista. Yt-neuvotteluiden aikana kuitenkin monen meidän mielessä eli pieni toivon kipinä siitä, että leipomoa ei lopetettaisi, Ulvilan leipomon pääluottamusmies Janne Raita kertoo.

Työntekijät yrittivät toimia neuvotteluissa työpaikkojensa puolesta ja vaihtoehtoja sulkemisille käytiin läpi, mutta työnantaja päätti kuitenkin lopettaa leipomot.

- Kun ensimmäinen ilmoitus huhtikuussa tuli, niin kyllähän sen kaikki tiesivät, että kiinni menee. Neuvottelut olivat enemmän luentoja työnantajan puolelta kuin aito neuvottelutilanne, Hyvinkään leipomon pääluottamusmies Hannu Laine sanoo.

Fazer keskittää valmistustaan siirtämällä Hyvinkään ja Ulvilan leipomoiden tuotannon muihin leipomoihinsa Vantaalle, Lahteen, Lappeenrantaan ja Ouluun. Osa tuotannosta on myös siirtymässä tehtäväksi Fazerin leipomoihin Baltiaan.

- Tuntuu pahalta, että Suomesta viedään osaavalta ja sitoutuneelta työvoimalta työt ulkomaille, Raita toteaa.

Yt-neuvottelut koskivat Hyvinkään ja Ulvilan leipomoiden kaikkia työntekijöitä, toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä: yhteensä 146 henkilöä, joista 73 henkilöä Hyvinkäällä ja 73 Ulvilassa.

Fazer ei ilmoittanut tiedotteessaan irtisanottavien määrää.

- Pyrimme edesauttamaan mahdollisuuksia työllistyä uudelleen joko konsernin sisällä tai ulkopuolisissa yrityksissä. Tulemme tekemään yhteistyötä alueiden työvoimahallinnon kanssa, Fazer Leipomoiden Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström sanoo yhtiön tiedotteessa.

Työnantaja ei takaa, että kaikille löytyisi työpaikka.

- Työnantaja tarjoaa mahdollisuuden mennä kahdeksi viikon pituiseksi jaksoksi töihin tutustumaan toiseen toimipisteeseen, mutta se ei tarkoita, että toisesta yksiköstä varmasti saisi töitä, Raita sanoo.

Raita kuitenkin toivoo, että kaikki työntekijät saisivat töitä joko konsernin sisältä tai muualta tai esimerkiksi opiskelupaikan.

- Omalta kohdaltanikin kaikki tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä ihan auki, niitä tässä nyt pitää alkaa miettiä, työvuosia on kuitenkin paljon jäljellä, Raita toteaa.

Hannu Laineelle tulisi ensi vuonna täyteen 20 vuotta töissä Hyvinkään leipomossa.

- Moni on ollut täällä töissä minuakin kauemmin. Tässä on nyt reilu vuosi aikaa ihmisillä järjestellä asioitaan ja etsiä muita paikkoja. Meiltä ihmisiä varmasti hakee töihin Vantaan ja Lahden leipomoihin, joku jää eläkkeelle ja joku hakee opiskelemaan. Mahdollisimman vähän kun tulisi irtisanomisia, se olisi hyvä, Laine sanoo.
 

Lisätiedot:

Hannu Laine
Fazerin Hyvinkään leipomon työntekijöiden pääluottamusmies
p. 040 350 4187

Janne Raita
Fazerin Ulvilan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies
p. 040 181 0735