Vaasan lopettaa Rovaniemen leipomon ja irtisanoo 56 ihmistä

12.6.2014

Vaasan Oy:n huhtikuussa käynnistämät Tuoreet leipomotuotteet -liiketoiminta-aluetta koskevat yhteistoimintaneuvottelut Rovaniemellä, Kiimingissä ja Tampereella ovat päättyneet.

Vaasan tiedotti tänään, että neuvottelut johtavat muutoksiin työtehtävissä ja työajoissa kaikissa neuvottelujen piirissä olleissa toimipaikoissa sekä 45 ihmisen irtisanomiseen Rovaniemellä, jossa leipomotoiminta loppuu kokonaan 31.1.2015. Tampereen leipomosta irtisanotaan 11 ihmistä, joiden työsuhteet päättyvät 31.1.2015. Kotkan osalta päätökset tehdään ensi viikolla.

Työnantaja arvioi alun perin neuvotteluiden johtavan enimmillään 93 ihmisen vähentämiseen. Osa tuotannon sopeuttamisesta toteutetaan kuitenkin työaikoja ja työtehtäviä uudelleen järjestelemällä.

Rovaniemellä leipomon asiakkaat keräsivät nimiä vetoomuksen, jolla yritettiin säilyttää leipomo ja työpaikat. Yli 2000 kuluttajan allekirjoituksellakaan ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta.

- Tiesimme aikaisemmista yt-neuvotteluista, että jos yksikön lakkauttaminen on vaihtoehto, se todennäköisesti toteutuu, joten osasimme varautua tähän, vaikka yritimme neuvotteluissa saada toisenlaista lopputulosta. Ihmiset ottivat tiedon tänään vastaan rauhallisesti, Rovaniemen leipomon pääluottamusmies Sauli Rantala kertoo.

Tuotteiden valmistus siirtyy Rovaniemeltä pääosin Kiiminkiin, osa tehdään jatkossa Kuopiossa. Kiiminkiin syntyy 7 kokoaikaista ja 10 osa-aikaista uutta työpaikkaa.

- Niitä tarjotaan ensisijaisesti meille nyt näissä yt-neuvotteluissa irtisanotuille. Rovaniemeltä on Kiiminkiin matkaa yli 200 kilometriä, joten se tarkoittaisi paikkakunnalta muuttoa tai ainakin toisen asunnon hankkimista, Rantala sanoo.

Rovaniemen leipomossa on leivottu Vaasanin valtakunnallisessa jakelussa olevien tuotteiden lisäksi myös oman alueen paikallisleipää Lapin Pakarin tuotemerkillä, esimerkiksi Nätti-Jussin leipää. Nimensä mukaisesti myös kaikki Vaasan Lapin rieskat, rieskaset ja rillat on leivottu Rovaniemellä. Nähtäväksi jää, vaihtuuko näiden tuotteiden nimi jatkossa kun niitä ei enää tehdä Lapissa.

Rantala suree hyvän työyhteisön hajoamista ja toivoo, että työpaikkansa menettäneet eivät jäisi tyhjän päälle, vaan työllistyisivät uusiin töihin.

Ensi vuoden Runebergin tortut tehdään vielä Rovaniemellä, mutta niiden jatkosta ei ole tietoa. Vaasanin Rovaniemen leipomomyymälä sen sijaan jatkanee toimintaansa, ja sille etsitään uusia tiloja.

Tampereen leipomosta siirtyvät vaalea ruokaleipä, siivut ja ranskanleipä sekä pehmeän taikinan leivät tehtäväksi Vantaan leipomoon.

- Olemme hyvin pettyneitä siihen, että työnantaja päätti keskittää ja siirtää tuotantoa pääkaupunkiseudulle ja 11 ihmistä menettää työpaikkansa Tampereella, pääluottamusmies Tiina Heinonen sanoo.

Työntekijöiden edustajat tekivät loppuun asti neuvotteluissa töitä työpaikkojen säilyttämiseksi.

- Teimme vastaesityksen toiminnan tehostamiseksi ilman henkilöstövähennyksiä. Työnantaja hyväksyi valitettavasti vain sen, että kahvileivän valmistus säilyy Tampereella, Heinonen kertoo.

Vaasan on käynyt viime vuosina tiheällä tahdilla yt-neuvotteluita henkilöstön vähentämiseksi ja yksiköiden lakkauttamiseksi.

- Meidän työntekijöiden on todella vaikea ymmärtää, miksi nämäkin yt-neuvottelut käytiin ja miksi työnantaja päätyi jälkeen irtisanomisiin, vaikka yrityksen toiminta on voitollista, Heinonen toteaa.

Työnantaja perusteli yt-neuvotteluiden tarvetta ”toiminnan sopeuttamisella toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin”. Työnantajan mukaan kuluttajien ostotottumukset ovat muuttuneet ja leipomossa leivotun ja pakatun leivän sijaan kaupaksi käyvät kauppojen paistopisteiden valmisteet. Näiden yt-neuvotteluiden päätösten seurauksena Vaasan kuitenkin siirtää leivontaansa yhä kauemmaksi kuluttajista. Työntekijöiden mielestä Vaasanin valitsema strategia on väärä ja voi pahimmillaan johtaa markkinaosuuksien menettämisiin.

- Voiko tätä enää kohta tuoreleivonnaksi sanoa, Rantala pohtii.