Toimihenkilöiltä lakonuhka leipomo- ja liha-alalle

29.3.2010


Elintarviketeollisuudessa työskentelevät toimihenkilöt uhkaavat aloittaa kymmenessä yrityksessä kolme päivää kestävän lakon 12. huhtikuuta, jos kiistassa työehtosopimuksesta ei sitä ennen synny sopua.

Koko alaa koskeva ylityökielto alkaisi 1. huhtikuuta.

Mahdollinen lakko koskee Fazer leipomoiden Lahden ja Vantaan toimipisteitä sekä Vaasa Oy:n Tampereen ja Vantaan leipomoita.

Lihanjalostamoissa lakkoon menisivät Atrian Nurmon toimipisteen toimihenkilöt, HK Ruokatalon toimihenkilöt Vantaalla ja Forssassa sekä Liha-Saarioisten toimihenkilöt Valkeakoskella.

Lakko koskisi myös Saarioisten keskuslähettämöä Valkeakoskella ja Ruoka-Saarioisten Sahalahden toimipistettä.

Kaikkiaan lakkoon menisi nelisensataa toimihenkilöä. Kussakin lakkotaloissa työtaistelun ulkopuolelle jäävät suojelutyö ja broileriteurastamot.

Toimihenkilöunionin (TU) hallitus päätyi lakonuhkaan, kun TU:n ja Elintarviketeollisuusliiton tapaaminen päättyi tiistaina pattitilanteeseen työnantajaliiton ilmoitettua, ettei se ole valmis jatkamaan neuvotteluja meijereiden teknisten toimihenkilöiden työehtosopimuksesta.

Osapuolet eivät toistaiseksi ole sopineet uusista tapaamisista.

Noin 3 300 toimihenkilön työehtosopimus elintarviketeollisuudessa päättyy maaliskuun lopussa.

Jos työntekijöiden työehtosopimuksesta ei päästä sopuun viimeistään pääsiäistä seuraavalla viikolla, kolme päivää kestävä lakko alkaa 7. huhtikuuta.