SEL ja Altian pääluottamusmiehet vetoavat eduskuntaan: Kotimaiset työpaikat turvattava Altian myyntiaikeet torjumalla

20.5.2014

Hallituksen tänään antama lisätalousarvioesitys on otettu Altian henkilöstön keskuudessa vastaan tyrmistyneenä. Hallitus ehdottaa eduskunnalle osana lisätalousarvioesitystä, että valtio luopuu omistamastaan alkoholijuomayhtiö Altia Oyj:stä.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vastustaa Altian myyntiä. SEL pitää Altian myyntiaikeita suurena virheenä, joka uhkaisi kotimaisia työpaikkoja. SEL ja Altian työntekijöiden pääluottamusmiehet vetoavat kansanedustajiin, jotta eduskunta torjuisi Altian myyntiaikeet ja turvaisi kotimaiset työpaikat sekä suomalaisen alkoholiteollisuuden tulevaisuuden.

- Valtion omistus on ainoa tapa huolehtia siitä, että Altian työpaikat säilyvät Suomessa, ja että tuotanto tehdään jatkossakin suomalaisten alkutuottajien raaka-aineista, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen muistuttaa.

Altian työntekijöiden pääluottamusmiehet arvostelevat kovin sanoin hallituksen päätöstä.

- Tätä on pelätty, mutta silti se oli isku päin kasvoja. Tämä on täysin käsittämätöntä päätöksentekoa hallitukselta. Vaikka hallituksen esityksessä painotetaan kotimaista työllisyyttä ja Altian suomalaisen tuotannon turvaamista, emme usko, että näin tulee tapahtumaan, jos valtio myy Altian. Todellinen uhka sen sijaan on, että tuotanto tullaan myymään ulos Suomesta ja jäljelle jää vain tunnettu nimibrändi, Altian Rajamäen tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Arto Harjumaaskola toteaa.

Hallituksen mukaan Altialla ei ole enää strategista merkitystä valtiolle.

- Olemme tässä asiassa hallituksen kanssa täysin eri mieltä. Alkoholiteollisuus työllistää suoraan noin 600 henkilöä Suomessa. Tämän lisäksi esimerkiksi Koskenkorvan viinatehdas mahdollistaa toimeentulon lukuisille viljanviljelijöille ja rehun raaka-ainetta jatkojalostetaan sadoille tuhansille sioille, Altian Koskenkorvan tehtaan pääluottamusmies Juha Tuomari sanoo.

Jos Altian tuotanto siirtyisi uuden omistajan myötä ulkomaille, se olisi kova isku erityisesti Pohjanmaalla.

- Voimme sanoa samalla hyvästit varmasti ainakin parille tuhannelle etelä-pohjanmaalaiselle viljelijälle ja useille sikatiloille. Kyllä tämä päätös tulee näkymään koko elintarvikeketjussa, puhumattakaan lihateollisuudesta. Tämäkö on hallituksen panostus kasvuun ja työllisyyteen, Tuomari kysyy.

Pääluottamusmiesten mielestä valtion oma alkoholiyhtiö on myös mahdollistanut kokonaisvaltaisen suomalaisen alkoholipolitiikan tekemisen.

- Alkoholin harmaa tuonti on lisääntynyt vuosi vuodelta. Suomalainen alkoholipolitiikka ja valtion mukana oleminen alkoholin tuotannossa on Suomessa onnistunut sovittamaan yhteen monia ristiriitaisia tavoitteita ja ollut näin vahva osa kansanterveydestä huolehtimista. Myös tämän tärkeän strategisen arvon on valtio nyt heittämässä romukoppaan tämän päätöksen myötä, Harjumaaskola pahoittelee.