SEL ei hyväksy leipomojättien ratkaisuja

29.4.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n mielestä tällä ja viime viikolla leipomoiden sulkemisaikeista ilmoittaneet suuret Suomessa toimivat leipomokonsernit Fazer ja Vaasan käyttävät vääriä lääkkeitä kamppaillessaan leivän myynnin laskua ja kauppojen paistopisteiden lisääntyvää myyntiä vastaan.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toivoo, että kumpikaan leipomokonserni ei sorru näiden yt-neuvotteluiden seurauksena siirtämään tuotantoa tehtäväksi ulkomaisiin yksiköihin.
- Irtisanomisten ja leipomoiden sulkemisen sijaan yritysten tulisi panostaa tuotekehitykseen ja siihen, että kuluttajat saisivat ostaa kaupasta mahdollisimman tuoretta leipomossa leivottua leipää, Kuntonen sanoo.
Paistopisteiden suosio perustuu virheelliseen mielikuvaan siitä, että niiden vasta paistettu leipä on tuoretta. Tosiasiassa tuote on voitu tehdä kuukausia vanhasta pakasteesta, joka on useimmiten ulkomaalaista alkuperää.
- On hyvä, että paistopistetuotteiden ikä ja alkuperä ovat viime viikkoina nousseet julkiseen keskusteluun. Kotimaisilla leipomoilla ja kaupparyhmillä olisi nyt mahdollisuus lisätä kuluttajien luottamusta ilmoittamalla selkeästi valmistusmaan ja pääraaka-aineiden alkuperämaan lisäksi myös tuotteen tosiasiallinen valmistuspäivä, jotta kuluttaja voi valita kaupan hyllystä turvallista, tuoretta ja työllistävää kotimaista ruokaa, Kuntonen esittää.