Atria vähentää Jyväskylästä 59 työpaikkaa

24.4.2014

Atria tiedotti tänään saaneensa päätökseen yt-neuvottelut, jotka käytiin naudan- ja sianlihan hankinnan ja käsittelyn tehostamiseksi Jyväskylän tuotantolaitoksella yksikön kannattavuuden parantamiseksi ja tuottavuuden lisäämiseksi. Työnantajan arvion mukaan toimintojen uudelleenjärjestelyillä ja tuottavuuden parantamisella saavutetaan noin viiden miljoonan euron vuotuiset säästöt, jotka toteutuvat ensi vuoden alusta lähtien.

Yt-neuvotteluiden seurauksena Jyväskylästä vähennetään 59 työpaikkaa. Heistä 28 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä.

- Tämä on ollut huono päivä. Irtisanottavien iso määrä on pettymys, vaikka sitä osasimmekin odottaa, työntekijöiden pääluottamusmies Harri Puhakka toteaa.

Atria on ilmoittanut tarjoavansa kaikille Jyväskylän tuotantolaitokselta irtisanottaville työntekijöille mahdollisuuden siirtyä Atrian muihin yksiköihin. Vielä ei ole tiedossa, mistä ja millaisia töitä työnantaja irtisanottaville tarjoaa. Nykyisen työssäkäyntialueen eli 80 kilometrin sisällä Jyväskylästä ei ole toista Atrian tuotantolaitosta. Lähin yksikkö on Sahalahdessa, jonne ajaa lähes kaksi tuntia suuntaansa.

- Käytännössä se tarkoittaisi työntekijälle muuttoa. Kun tarjous tulee, jokainen miettii omalta kohdaltaan, onko mahdollisuuksia lähteä muualle töihin. En osaa vielä sanoa, kuinka paljon muuttohalukkuutta on, Puhakka sanoo.

Atria aikoo poistaa Atrian ja Saarioisen välisen yrityskaupan myötä syntyneet lihan hankinnan ja hallinnon toimintojen päällekkäisyydet. Jyväskylän tuotantolaitos keskittyy jatkossa naudan ja sian teurastukseen sekä leikkuuseen.

Saattaa olla, että Jyväskylän tuotantolaitoksella käydään tänä vuonna vielä toisetkin yt-neuvottelut henkilöstön irtisanomiseksi, sillä Saarioisilta jäi yrityskaupassa palapuolen tuotantolinja Jyväskylään. Saarioinen siirtänee jossain vaiheessa laitteet ja tuotannon omiin tuotantolaitoksiinsa. Kotiuttaminen tapahtunee ehkä jo tänä vuonna. Tämä vähentäisi noin 40 työpaikkaa Jyväskylästä.