Kaupan varastotyöntekijät painostavat thaimaalaisia mehutehtaita kolmen päivän boikotilla

10.2.2014

SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticsin varastotyöntekijät eivät käsittele kyseenalaisissa olosuhteissa Thaimaassa valmistettuja mehuja tällä viikolla kolmen päivän ajan 12.-14.2.2014. Käsittelykiellon aikana mehuja ei toimiteta keskusliikkeiden varastoista kuluttajien saataville. Varastotyöntekijöiden tempauksen tarkoituksena on parantaa thaimaalaisten tehdastyöntekijöiden asemaa.

PAMin keskolaisten sekä Helsingin varastotyöntekijöiden ammattiosastot päättivät käsittelykiellosta viime viikolla. Päätöksen taustalla on Finnwatchin tammikuussa julkaisema seurantaraportti Ojasta Allikkoon, jonka mukaan Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-ananasmehujen tuotantoketjussa epäillään ihmiskauppaa ja pakkotyön teettämistä.

- Raportti osoittaa, että tarvitaan vielä paljon lisää toimia, jotta hankintaketju olisi aidosti vastuullinen. Asiat eivät saa jäädä vain puheiden ja voivottelun tasolle, keskolaisten ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen sanoo.

Kaupan alan yritykset ovat ammattiosastojen näkemyksen mukaan hyvällä tiellä kohti vastuullisempaa toimintaa, eikä käsittelykiellolla ole tarkoitus hyökätä yrityksiä vastaan tavaran ostajina saati työnantajina. Tarkoituksena ei ole myöskään aiheuttaa työnantajille liiketoiminnallista haittaa. Ammattiosastoissa koetaan kuitenkin turhautuneisuutta tehdastyöntekijöiden huonojen olosuhteiden vuoksi.

- Paljon on puhuttu siitä, etteivät työntekijät pysty vaikuttamaan. Toivottavasti tämä tempaus osoittaa nuo puheet vääriksi, Helsingin varastotyöntekijöiden puheenjohtaja Kim Savolainen toteaa.

Tavarankäsittelykiellolla on tarkoitus saada myös tavarantoimittaja, kuopiolainen VIP-Juicemaker ja sen hollantilainen emoyhtiö Refresco Gerber ymmärtämään, että vastuullinen toiminta on lopulta myös heidän etunsa, kertoo Inex Partnersin (SOK) Kilon varaston luottamusmies Heikki Laakkonen.

Ammattiosastot toivovat, että viesti kulkee entistä paremmin myös kansainvälisen ay-liikkeen sisällä. Toiveissa on, painostustoimenpiteet saavat suomalaisyritykset vaatimaan sosiaalisen vastuun periaatteita nykyistä sitovammiksi ja ohjelman vastuullisuusauditointeja kattamaan koko toimitusketjun. Suomella on yritysten sosiaalista vastuuta ajavan BSCI:n hallinnossa edustaja esimerkiksi SOK:sta ja Tukosta.

- Jos työntekijät pystyvät rajat ylittävään yhteistyöhön, en usko sen olevan mahdotonta myöskään työnantajille, tempauksen ideoinut keskolaisten ammattiosaston varapuheenjohtaja Joonas Tuomivaara sanoo.

VIP-Juicemaker tiedotti tammikuussa, että se on aloittanut Finnwatchin seurantaraportin perusteella selvitystyön.

- Olemme pettyneitä raportissa esitettyihin väärinkäytöksiin, sillä kaikki thaimaalaiset mehuraaka-aineen toimittajamme, Vita Food Factory mukaanlukien, ovat ilmoittaneet sitoutuvansa paikallisen lainsäädännön sekä kansainvälisten laatu- ja vastuullisuuskäytäntöjen noudattamiseen. Tulemme arvioimaan, onko hankintoja Vita Food Factoryn tehtaalta mahdollista jatkaa, VIP-Juicemakerin tiedotteessa sanotaan.


VIP-Juicemakerin tiedote 28.1.2014