Veli-Matti Kuntonen: Bunge Finland viitannut kintaalla työntekijöidensä sitoutumiselle

4.2.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen paheksuu parhaillaan yt-neuvotteluita henkilöstömääränsä vähentämiseksi käyvän Bunge Finlandin henkilöstöpolitiikkaa.

Bungen Raisiossa sijaitsevalla margariinitehtaalla on käyty reilun vuoden aikana peräti neljät yt-neuvottelut.

- On kysyttävä, mikä on Bungen todellinen tarve lomauttaa tai irtisanoa henkilöstöä. Tietojemme mukaan tehtaalla on teetetty ylitöitä samaan aikaan kun samoja työtehtäviä tekeviä ihmisiä on ollut lomautettuna, Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Edelliset yt-neuvottelut päättyivät ennen joulukuun puolta väliä ja vain kuukauden päästä työnantaja ilmoitti jo uusista yt-neuvotteluista, vaikka työntekijöille oli luvattu, että uusia yt-neuvotteluita ei tule ainakaan ennen kesäkuuta.

- Bungen toiminnassa on huijauksen makua. On selvää, että työntekijät tuntevat itsensä petetyiksi ja protestoivat, kun työnantaja pyyhkii omilla lupauksillaan pöytää. Selkärangaton johtaminen aiheuttaa luottamuspulaa, vaikka porukka on sitoutunut työhönsä. Bungen henkilöstöpolitiikassa on paljon parantamisen varaa, Kuntonen toteaa.

Bungen työntekijät vaativat tammikuussa kolmen päivän ulosmarssilla yt-neuvotteluiden perumista. Työnantaja ei kuitenkaan suostunut tähän ja nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa on uhattuna 16 ihmisen työpaikka.

Työntekijät ovat jo aiemmin suostuneet lomautusten minimoimiseksi ja irtisanomisten välttämiseksi vaihtamaan lomarahansa vapaiksi sekä pilkkomaan kesälomansa ja talvilomansa eriin.

- Työntekijät ovat sitoutuneita töihinsä ja haluavat säilyttää Suomen ainoan margariinitehtaan työpaikat Suomessa. Nyt on Bunge Finlandin vuoro näyttää, että se arvostaa työntekijöitään, Kuntonen sanoo.