II paikkakuntakalleusluokka poistuu palkkataulukoista 1.1.2014

18.12.2013

Kaikista SEL:n ja ETL:n välisistä työehtosopimuksista poistuvat II paikkakuntakalleusluokan palkkataulukot vuoden 2014 alusta alkaen. Niissä yrityksissä, joissa on tähän asti noudatettu II paikkakuntakalleusluokan palkkataulukkoa, siirrytään I paikkakuntakalleusluokan mukaisiin taulukkopalkkoihin 1.1.2014 alkaen.

Toisen paikkakuntakalleusluokan poistuminen palkkataulukoista ei aiheuta korotusta käytännön ansioissa, jos työntekijän palkka uusista taulukkopalkoista laskettuna täyttää kussakin palkkamuodossa työehtosopimuksen mukaiset vähimmäisvaatimukset.

Muutos vaikuttaa siis vain niihin työntekijöihin, joiden palkka on muutoshetkellä vähemmän kuin I paikkakuntakalleusluokan oikean palkkaryhmän mukainen palkka. Heidän palkkansa nousee 1.1.2014 I paikkakuntakalleusluokan tasolle.

Jokaisen työntekijän on syytä tarkistaa, että oma palkka täyttää työehtosopimuksen I paikkakuntakalleusluokan vähimmäispalkkamääräykset.

Taulukkopalkat ovat alan vähimmäispalkkoja. Paikallisesti voidaan sopia paremmista palkoista, mutta ei huonommista.

Jos epäilet, että palkkasi ei täytä työehtosopimuksen vähimmäispalkkamääräyksiä, ole yhteydessä työpaikkasi luottamusmieheen. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan oman alueesi SEL:n aluetoimistoon, p. 020 774 004.

Lisäksi kolmen työehtosopimuksen palvelusvuosilisiin tulee kaksi uutta porrasta ensi vuoden alusta alkaen. Liha-alan, elintarvikealojen eli teollisuuden sekä panimoiden ja virvoitusjuomatehtaiden työntekijöitä koskevien kolmen työehtosopimuksen palvelusvuosilisiin tulee kaksi uutta porrasta 1.1.2014 alkaen: 25-30 vuotta ja yli 30 vuotta.

Vuonna 2014 taulukkopalkkoja korotetaan kaksi kertaa: 1.4.2014 ja 1.8.2014. Vuorolisät sekä ilta- ja yötyölisät nousevat työehtosopimusten mukaisesti kaikissa taulukkopalkankorotustilanteissa.