Turun Nestlén työntekijät eivät halua ulkoistaa työkavereitaan vuokratyöfirmaan

10.12.2013

Lastenruokaa Turussa valmistavan Nestlén työntekijät ovat tänään olleet lakossa. Työntekijät aikovat olla poissa työpaikaltaan kolme päivää, koska vastustavat työnantajan suunnitelmia heikentää määräaikaisten ja tarvittaessa töihin kutsuttavien työntekijöiden työehtoja.

- Työnantaja ilmoitti meille, että tarvittaessa töihin kutsuttavien työntekijöiden määräaikaisia työsopimuksia ei enää uusita, vaan jatkossa yritys palkkaa väliaikaisen työvoiman henkilöstövuokrausfirman kautta, kertoo Nestlén tehtaan pääluottamusmies Päivi Keskinen.

Lakkoon johtanut kiista koskee noin 20 tarvittaessa töihin kutsuttavaa työntekijää. Työnantaja päätti jo aikaisemmin vakinaistaa seitsemän aikaisemmin määräaikaisessa työsuhteessa ollutta henkilöä toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.

- Vakinaistaminen oli hieno asia, mutta jäljelle jääneille 20 ihmiselle työnantaja ehdotti kuitenkin siirtymistä henkilöstövuokrausfirman listoille. Tämä toimintapa on meidän työntekijöiden mielestä väärin. Meidän mielestämme talossa töissä olevien tulee olla talon omia työntekijöitä, Keskinen sanoo.

Piltti-lastenruokaa valmistavassa tehtaassa työskentelee SEL:n työehtosopimuksen alaisissa töissä noin 110 työntekijää.

- Käsittelimme asiaa työhuonekunnassa ja tulos oli tämä: lakkoon mentiin parempien työehtojen puolesta. Useat keikkalaiset, joita nyt ollaan siivoamassa pois tehtaan omilta kirjoilta, ovat työskennelleet tehtaalla jo vuosia. Työhuonekunnan mielestä on oikeudenmukaista, että he saavat jatkaa tehtaan omina työntekijöinä myös jatkossa, Keskinen toteaa.

Työntekijät toivovat, että työnantaja tuntee vastuunsa työntekijöitä kohtaan ja peruu aikeensa.

- Haluamme, että työpaikalla työskentelevät työntekijät ovat kaikki samanarvoisessa asemassa. Henkilöstövuokrausyrityksen käyttäminen luo eriarvoisuutta työntekijöiden välille, Keskinen sanoo.

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mielestä Nestlén työntekijät ovat oikealla asialla.

- SEL:n tavoitteena on, että elintarvikealalla työt teetetään kokoaikaisissa ja vakituisissa työsuhteissa. Työnantajien tarjoamat epätyypilliset työsuhteet tekevät työntekijöiden elämästä monella tavalla epävarmaa. Tuemme jäseniämme, jotka toimivat kunnollisten työsuhteiden ja työehtojen puolesta työpaikoilla.

Työnantaja on myös toiminut jo vastoin lakia luovuttaessaan lupaa kysymättä työntekijöiden tiedot henkilöstövuokrausyritykselle.

- Työnantaja on tällä tavalla toimimalla ilmeisesti halunnut varmistaa, että se saa saman osaavan ja talon tavat tuntevan työvoiman käyttöönsä jatkossa vuokratyöfirman kautta. Paras tapa varmistaa ammattitaitoinen ja sitoutunut työvoima yrityksen käyttöön on kuitenkin tarjota itse työntekijöille kunnon työsuhteita. Se tulee myös edullisemmaksi kuin henkilöstövuokrausyritysten käyttäminen, Kuntonen muistuttaa.

Lisätiedot:
Päivi Keskinen
p. 0400 744 146