Altian pääluottamusmiehet: Uuden ministerin ja toimitusjohtajan sitouduttava vahvistamaan Altian asemaa valtionyhtiönä

2.12.2013

Alkoholijuomayhtiö Altian työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet Arto Harjumaaskola ja Juha Tuomari vetoavat hallituksen omistajaohjauksesta vastaavaan ministeri Pekka Haavistoon ja Altian vielä nimittämättömään uuteen toimitusjohtajaan, että nämä sitoutuisivat kehittämään Altiaa 100 %:sti valtion omistamana yhtiönä ja säilyttämään työpaikat Suomessa.

Altian ympärillä vuoden aikana vellonut uhka yhtiön myynnistä huolestuttaa henkilöstöä.

- Työpaikat tulevat todennäköisesti Suomesta häviämään, jos yhtiö myydään, Altian Rajamäen ja Koskenkorvan tehtaiden pääluottamusmiehet Arto Harjumaaskola ja Juha Tuomari pelkäävät.

Henkilöstön edustajien mielestä työpaikkojen säilyttäminen ja vastuun kantaminen varsinkin taloudellisesti epävarmoina aikoina tulee olla valtionyhtiön pääprioriteetteja.

- Kyse ei ole ainoastaan yhtiöstä suoraan palkkansa saavien työntekijöiden tulevaisuuden turvaamisesta, vaan koko kotimaisen alkoholiteollisuuden tuotantoketjun pelastamisesta, pääluottamusmiehet toteavat.

Pohjanmaalla sijaitsevalla Koskenkorvan tehtaalla on suuri merkitys myös teollisuudelle ja alueen maanviljelijöille.

- Altian Koskenkorvan tehdas tuottaa paperi- ja virvoitusjuomateollisuudelle vuosittain noin 55 miljoonaa kiloa tärkkelystä. Lisäksi tehdas valmistaa noin 80 miljoonaa kiloa rehua, jolla on oma arvonsa muun muassa noin 200 000 sian ruokinnassa. Reilut 2000 maatilaa myy kasvattamansa viljan alkoholitehtaan käyttöön vuosittain ja peräti 20 prosenttia Suomen myyntiin tulevasta ohrasta käytetään tehtaassa. Tämä tarkoittaa käytännössä noin kahdentoista viljarekan saapumista tehtaalle vuoden jokaisena päivänä, Koskenkorvan tehtaan pääluottamusmies Juha Tuomari kertoo.

- Pelkästään nämä esimerkit kertovat, että Altian merkitys Suomelle, valtion omana viinatehtaana, on paljon suurempi kuin lyhytaikaisen voiton saaminen myymällä yritys ulkomaisille omistajille. Valtion tulee kehittää Altiaa niin, että yhtiön painoarvo yhteiskunnassa kasvaa entisestään. Uusia investointeja, työpaikkoja ja toimintoja pitää rakentaa nimenomaan Suomessa, Rajamäen tehtaan pääluottamusmies Arto Harjumaaskola sanoo.

Pääluottamusmiehet paheksuvat valtionyhtiöissä, Altian lisäksi esimerkiksi Finnairissa ja Itellassa, viime vuosina harjoitettua henkilöstöpolitiikkaa.

Altian henkilöstö toivoo valtiolta selkeää ja vastuullista henkilöstöpolitiikkaa.

- Valtion pitäisi omistamissaan yhtiöissä näyttää esimerkkiä henkilöstön arvostamisessa ja suomalaisen työn kunnioittamisessa. Toivottavasti nykytilanteeseen saadaan vielä muutos meneillään olevan hallituskauden aikana, pääluottamusmiehet toteavat.


Lisätiedot:

Altian Rajamäen tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Arto Harjumaaskola, p. 040 774 2764
Altian Koskenkorvan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Juha Tuomari, p. 040 580 8430