Kuluttaja-lehti: Appelsiinimehua tuotetaan Brasiliassa huonoissa oloissa

12.9.2013

Suuri osa Suomessa myytävistä appelsiinimehuista on peräisin kolmelta suurelta Brasiliassa toimivalta mehuntuottajalta: Louis Dreyfus Commoditiesilta, Citrosucolta ja Cutralelta.

Eurooppalaisten kansalais- ja kuluttajajärjestöjen tutkimuksen mukaan ne syyllistyvät Brasiliassa muun muassa työturvallisuuden laiminlyöntiin, kartellitoimintaan ja vastuuttomaan torjunta-aineiden käyttöön.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston julkaisema Kuluttaja-lehti selvitti 17 Suomessa myytävän appelsiinimehun alkuperää. Esimerkiksi Pirkka- ja Rainbow-mehuissa käytetty tiiviste on peräisin Louis Dreyfus Commoditiesilta ja Lidlin Vitafit-mehun tiiviste Citrosucolta.

Valio ja Eckes-Granini sanoivat ostavansa tiivisteet kahdelta kolmesta tutkitusta suuryrityksestä, mutta eivät kertoneet miltä kahdelta. Vip-Juicemaker ja Rynkeby vaikenivat omista mehuntoimittajistaan.

Moni yritys on mukana eettisissä valvontajärjestelmissä, mutta niiden kautta ei kuitenkaan käytännössä pystytä valvomaan mehun tuottajien vastuullisuutta.

Tuoremehujen alkuperä on esillä suomalaisessa mediassa tänä vuonna jo toista kertaa. Yritysten vastuullisuutta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch paljasti tammikuussa, että Suomessa myytävien ananasmehujen taustalta löytyy lapsityötä ja viitteitä pakkotyöstä.

SEL pyrkii yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK:n kanssa edistämään elintarvikealan työntekijöiden työoloja Brasiliassa vahvistamalla paikallisia ammattiliittoja, jotta ne voivat parantaa työntekijöiden työehtoja ja työturvallisuutta. SASK:n ja SEL:n hankkeella onkin saatu jo aikaan jonkin verran parannuksia brasilialaisten siipikarjateollisuuden työntekijöiden työoloihin.