Raision kasviöljynpuristamo lakkautusuhan alla

5.9.2013

Raisio Oyj ilmoitti maanantaina aloittavansa jälleen yhteistoimintaneuvottelut taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä. Tällä kertaa yt-neuvottelut käydään Raision kasviöljynpuristamon ”toimintamahdollisuuksien uudelleen arvioimiseksi ja toiminnan mahdolliseksi lopettamiseksi”.

Neuvottelut koskevat 15 ihmisen työpaikkaa, heistä 12 on työntekijöitä ja kolme toimihenkilöitä. Öljynpuristamo on ollut huhtikuusta asti alasajettuna kotimaisen raaka-aineen, rypsin ja rapsin, saatavuusongelmien vuoksi.

Raision pörssitiedotteen mukaan EU:n päätös kieltää öljykasvien viljelyssä yleisimmin käytetyn kasvinsuojeluaineen käyttö joulukuun alusta alkaen ja öljykasvien viljelyalan merkittävä pieneneminen Suomessa ovat syynä Raision öljynpuristamon lopettamisen harkitsemiseen.

- EU:n päätös neonikotinoidien käytön kiellosta tulee entisestään heikentämään kotimaisen siemenen saatavuutta eikä tuontisiemenen puristaminen ole taloudellisesti mahdollista, tiedotteessa todetaan.

Suomessa on kuluvalla satokaudella viljelty öljykasveja noin 50 000 hehtaarilla, kun viljelyala vielä kolme vuotta sitten oli lähes 160 000 hehtaaria. Vuoden 2013 öljykasvisadoksi arvioidaan 80 000 tonnia.

Ensimmäinen yt-neuvottelupäivä on 9.9.2013. Neuvotteluiden arvioidaan kestävän kuusi viikkoa.

- Tavoitteenamme neuvotteluissa on, että jos öljynpuristamo lopetetaan, kaikille pyritään löytämään korvaavia töitä. Työnantaja tosin on jo antanut ymmärtää, ettei kaikille välttämättä löydy töitä, pääluottamusmies Jyrki Nurmi sanoo.

Raision henkilöstö on viime vuosina joutunut lähes vuosittain kokemaan yt-neuvottelut väen vähentämiseksi.

- Valitettavasti monesti on käynyt niin, että työnsä menettäneille ei ole löytynyt toista työtä konsernin sisältä. Toivottavasti tällä kertaa ei käy niin, Nurmi toteaa.

Raisio Oyj:n palveluksessa on noin 1 900 henkilöä, joista Suomessa on noin 380. Toimintaa konsernilla on 9 maassa. Viime vuonna Raision liikevaihto oli 584,1 miljoonaa euroa ja liiketulos 34,6 miljoonaa euroa. Elokuussa Raisio tiedotti, että sen tämän vuoden toisen neljänneksen liiketulos oli nykyisen Raision kaikkien aikojen paras kvartaalitulos: voittoa tehtiin 11 miljoonaa euroa, ilman kertaeriä.