SEL:n lähetystö vieraili eduskunnassa

16.2.2009

SEL:n jäsenistöstä koottu lähetystö vieraili eduskunnassa 13.2. ja tapasi eri puolueiden kansanedustajia. Tapaamisen aiheena oli työmarkkinajärjestöjen esitys eläke- ja työttömyysturvan uudistamiseksi, joka hyväksyttiin osaksi sosiaaliturvan uudistamista miettineen ns. SATA-komitean esitystä hallitukselle.

Eläke- ja työttömyysturvan uudistaminen varmistaa toteutuessaan ansiosidonnaisen päivärahan säilymisen, mutta muun muassa heikentää koulutustukijärjestelmää ja nostaa sekä osa-aikaeläkkeelle että työttömyyseläkeputkeen pääsyn alaikärajaa. SEL ei hyväksy heikennysesityksiä.

Eduskuntaan lähetystöä oli saapunut kuuntelemaan kansanedustajat Sirpa Asko-Seljavaara (kok), Erkki Virtanen (vas), Marjaana Koskinen (sd) sekä Johanna Karimäki (vihr). SEL:n delegaatio liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen johdolla selvitti liiton näkemyksiä uudistusesityksestä.

– Työmarkkinajärjestöjen esitys sisältää myös parannuksia, mm. työssäoloehdon lyhentämineen parantaa epätyypillisissä työsuhteissa olevien työntekijöiden oikeuksia. Parannukset eivät kuitenkaan ole mitta luokaltaan sellaisia, että niiden toteuttamisella voidaan perustella eläke- ja työttömyysturvan heikennyksiä, muistutti liittopuheenjohtaja Kuntonen.

– Taantuma tietää työttömyyden lisääntymistä. Työttömien aseman heikentäminen tuntuukin juuri tässä ajassa kohtuuttomalta ja kestämättömältä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen totesi, että asiasta on käyty keskustelua puolueen eduskuntaryhmässä ja ryhmä on selliläisten kanssa samoilla linjoilla.

– SATA-komiteassa, jossa näitä uudistuksia mietittiin, ei esimerkiksi ollut opposition edustajaa, mistä olemme olleet murheissamme alusta lähtien. Komiteassa istuneet palkansaajapuolen edustajat ovat joutuneet puolustuskannalle alusta lähtien. Nyt ollaan tilanteessa, jossa työnantaja saa keskeisiä uudistuksia ja parannuksia läpi, kansanedustaja Erkki Virtanen totesi kuulijoille.

Lopuksi paikalle saapuneet kansanedustajat kiittivät SEL:a aktiivisuudesta ja lupasivat viedä liiton esille tuomat näkökannat omiin eduskuntaryhmiinsä tiedoksi.

SEL:n delegaatiossa mukana olivat Jonna Niva ja Heikki Vesanto (Etelä-Suomi), Jani Mäki (Häme-Keski-Suomi), Martti Toiminen, Janne Pinomäki ja Reijo Rantala (Länsi-Suomi), Jorma Kuha (Kaakkois-Suomi), Veli-Matti Kuntonen ja Pirjo Vainio liiton toimistolta.