Tarvitsemme kansallisia tukia kotimaisen lihantuotannon jatkumisen turvaamiseksi Suomessa

5.1.2009

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry. vaatii maatalouden kansallisen tukipolitiikan takaavan vastaisuudessakin lihantuotannon eri puolilla Suomea.

EU:n vaikutukset Suomen maatalouden tukijärjestelmään ovat vaikuttaneet niin alkutuotantoon kuin koko elintarvikeketjuun. Kansallisista tuista päätettäessä on huolehdittava, että ratkaisut mahdollistavat riittävän lihantuotannon Suomessa.

– Kansallinen etu on, että lihantuotantoa on tulevaisuudessa eri puolilla Suomea. Tukiratkaisujen täytyy olla mahdollisimman tasapuolisia, eikä aiheuttaa maan sisällä kilpailullista eriarvoisuutta, toteaa SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Jos lihan alkutuotantoa ei turvata eri puolilla maata, tuontilihan määrä kasvaa elintarviketeollisuudessa.

– Jos eläinmäärät supistuvat vielä entisestään, niin tuonti lisääntyy. Suomeen tuotava liha tuodaan valmiina paloina, joten vaikutukset näkyvät suoraan myös elintarviketeollisuuden työpaikoilla, Kuntonen ennustaa.

– Kotimainen lihan alkutuotanto on tärkeää myös ruuan turvallisuuden ja huoltovarmuuden takaamiseksi. Suomi on toistaiseksi välttynyt ruokakriiseiltä tai vaikkapa eläintautiepidemioilta. Kansallisilla päätöksillä voidaan osaltaan varmistaa, että näin on myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:
Liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen p. 0400 611 882