Kuntonen: Ruuan veroalea syödään jo

17.11.2008

– Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen merkitsisi ruuan hinnan kallistumista, ennustaa Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL ry:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Kuntonen piti juhlapuheen SEL:n suurimman ammattiosaston Seinäjoen elintarviketyöläisten, ao. 052:n, juhlassa. Ammattiosastoon kuuluu 2 250 jäsentä.

– Ruuan arvonlisäveron alennus ollaan vihdoin toteuttamassa. Samanaikaisesti ollaan synnyttämässä toista ratkaisua, joka syö sen vaikutukset ruuan hintaan. Julkisuudessa monet ovat epäilleet ruuan alv:n alennusten valuvan kaupan keskusliikkeiden laariin. Jos aukioloajat vapautetaan, näin todellakin tapahtuu, Kuntonen toteaa.

– Ruuan alv:n alennuksia on perusteltu oikeutetusti sosiaalisella oikeudenmukaisuudella. Jos kauppojen aukioloajat vapautetaan, hinnanalennukset vaihtuvat korotuspaineisiin.

– Kaupan aukiolo sunnuntaina tai yöaikaan maksaa enemmän kuin arkena, tämän ymmärtää varmasti jokainen. Samoin tapahtuu kaikessa elintarvikkeiden tuoretuotannossa sekä logistiikassa.

– Ruoka maksanee tulevaisuudessa saman verran niin yöllä kuin päivällä, niin arkena kuin sunnuntaina ostettuna. Mielestäni ei ole kohtuullista maksattaa kohonneita kustannuksia heillä, jotka pystyvät suorittamaan ostoksensa nykyisten aukioloaikojen aikana, Kuntonen paheksui.

Kuntosta huolestuttaa myös kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukyky tulevaisuudessa.

– Kustannukset kohoaisivat eniten juuri kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Kotimaisen ruuan kulutus ei kasvaisi samassa suhteessa; ruokaa tuskin tulevaisuudessa syödään nykyistä enempää, oli kauppa sunnuntaina auki tai ei.