Kotimainen lihateollisuus tarvitsee kotimaista lihantuotantoa

9.7.2008

Ulkomainen tuontiliha ei uhkaa ainoastaan suomalaista lihatuotantoa vaan myös elintarviketeollisuuden työpaikkoja. Suomen elintarviketyöläisten Liitto SEL ry. on huolissaan suomalaisen lihateollisuuden tulevaisuudesta, jos kotimaassa tuotettu liha korvataan tuontilihalla.

Eilen 8.7. näytetyssä Ajankohtaisen Kakkosen reportaasissa kerrottiin, miten Saksasta ja Virosta tuotava sianliha on syrjäyttämässä Suomessa tuotetun grillilihan. Yhä useampi kuluttaja valitsee grilliinsä ulkomaista lihaa.

Ohjelmassa MTK:n edustaja esitti tulevaisuuden näkymän, jossa suomalaisten ruokapöytiin ei olisi tarjolla muuta kuin ulkomaista tuontilihaa. Syynä muutokseen olisi ulkomaisen tuontilihan voitto hintasodassa suomalaisen lihan kanssa. Nousseet tuontantokustannukset lihantuotannossa ovat vähentäneet lihantuottajien voittoja, kun tuottajahinnat ovat säilyneet lähes entisellä tasollaan. Uhkana on, että maataloustuottajat lopettavat lihantuotannon Suomessa kannattamattomana.

Ulkomailta tuotu liha työllistää elintarviketeollisuudessa vähemmän kuin kotimainen liha. Elintarviketuotantoketjussa merkittäviä työllistäjiä ovat eläinkuljetukset, teurastaminen ja lihanleikkuu. Tuontiliha on yleensä jo leikattu valmiiksi tullessaan Suomeen, ja se ainoastaan marinoidaan Suomessa.

Kotimainen liha on laadukasta ja sen turvallisuutta sekä eettisyyttä valvotaan tarkasti. Kuluttajat ovat voineet luottaa ostamansa lihan laatuun. Kotimaista lihaa kannattaa suosia, sillä ulkomailta tuodun lihan tuotantoketju on huomattavasti kotimaista pidempi. Tutkimukset osoittavat, että mitä pidempi tuontantoketju, sen vaikeampaa on taata ruuan laatu.

Suomessa ei ole ollut ruokaskandaaleja ja kuluttajat arvostavat kotimaista ruokaa. Marinoitujen lihatuotteiden ja lihapohjaisten leivänpäällisten pakkausmerkinnät ovat kuitenkin usein niin epäselviä, ettei kuluttaja saa vaivatta selville lihan alkuperämaata. SEL ry. vaatii, että lihateollisuudessa parannetaan pakkausmerkintöjä. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä hänen ostamansa liha todellisuudessa on tuotettu.

SEL katsoo, että on tärkeää pohtia yhdessä tuottajien, elintarviketeollisuuden, kaupan, MTK:n, Maa- ja metsätalousministeriön kanssa keinoja, joilla kuluttajien mielikuvaa kotimaisesta lihasta ja sen tuotannosta voidaan parantaa.

Lisäksi SEL ry. on valmis osallistumaan työryhmiin, joissa pohditaan lihatuotannon kannattavuutta ja toimintaedellytyksiä Suomessa.

Lisätietoja:
SEL ry:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, p. 0400 611 882