Kotimaisuutta pitää vaalia

29.5.2008

Viime aikoina otsikoihin ovat nousseet lihatuotteiden myynnissä ilmenneet ongelmat. Huhtikuussa kerrottiin Stockmannin päivänneen eineslihapullia vahingossa uudelleen. Toukokuussa samainen kauppaketju teki virheen tartarjauhelihan päiväysten kanssa. Tuorein esimerkki löytyy alkuviikosta, kun SOK:n kaupassa myytiin brasilialaista naudanlihaa kotimaisuutta kuvaavan joutsenmerkin alla. Tapaukset on pyritty kuittaamaan selityksillä inhimillisistä virheistä.

Virheelliset pakkausmerkinnät ja harhaanjohtava markkinointi eivät ole vain liha-alan ongelma. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on kiinnittänyt kuluneen kevään aikana huomiota myös leipomoalan puutteellisiin pakkausmerkintöihin. Kuluttajat eivät nykyisin pysty tekemään paikallisen ja tuoreen leivän puolesta valintojaan, kun pakkausmerkinnöissä ei ole pakollista ilmoittaa leivontapäivää eikä -paikkakuntaa.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto vaatii päivittäistavarakauppaa ja elintarviketeollisuutta pohtimaan vakavasti, miten pakkausmerkintöjen paikkansapitävyys voidaan taata ja niiden tietoja tarkentaa. Virheelliset pakkausmerkinnät vähentävät kuluttajien luottamusta kotimaiseen ruokatuotantoon ja vaarantavat koko elintarviketeollisuuden maineen.

Kuluttajat tahtovat valita kotimaassa tuotettua ja valmistettua ruokaa. Kuluttajan valintaa on pyritty helpottamaan luomalla erilaisia merkkejä, joiden pitäisi taata ruuan olevan kotimaista. Merkkijärjestelmiä on luotu yhdessä kuluttajajärjestöjen, viranomaistahojen ja eri elinkeinoelämän sektorien kanssa yhteistyössä. Yhteinen ponnistelu on valumassa hukkaan.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n huolena on, että kotimainen elintarviketeollisuus ei pidä kiinni yhdestä parhaimmasta myyntivaltistaan: kotimaisuudesta. Jokainen uusi uutinen virheellisistä pakkausmerkinnöistä, harhaanjohtavasta mainonnasta tai ulkomaisen raaka-aineen käyttämisestä kotimaisena myytävässä tuotteessa syö uskottavuutta suomalaiselta ruokatuotannolta. Ruuan kotimaisuutta pitää vaalia ja arvostaa, ei käyttää vain myyntikikkana.


Lisätietoja: SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, p. 0400 611 882