Kaupan vahva asema nostaa ruuan hintaa

1.5.2008

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL ry:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen peräsi kaupoilta toimia, joilla ruuan hintojen nousu saataisiin pysäytettyä. Kuntonen puhui vappuna 1.5.2008 Kiuruveden torilla ja Lapinlahden työväentalolla.

Puheessaan Kuntonen muistutti elintarvikealan olleen erittäin lujilla viime vuosikymmenenä, kun ala keskittyi ja siltä katosi tuhansia työpaikkoja. Samalla myös maatalous ja alkutuotanto kävivät läpi voimakkaan rakennemuutoksen. Ruuan tuotantokustannukset painettiin tuolloin mahdollisimman alas.

Hintojen korotuspaineita on tuonut maataloudessa kohonneet tuotantokustannukset, mutta huimaa ruuan hinnan nousua se ei yksin selitä. Kuntosen mukaan todellinen syy löytyy keskittyneestä vähittäiskaupasta, joka todellisuudessa pääsee määrittelemään ruuan hinnan.

Suomessa on yksi kansainvälisesti keskittyneimmistä päivittäistavarakauppasektoreista, joka on ottanut sekä alkutuotannon että teollisuuden tiukasti pihteihinsä. Suomessa kauppaketjut, käytännössä kaksi keskusliikettä, pystyvät määräämään tuottajille ja teollisuudelle tuotteista maksettavat hinnat.

– Kauppa mielellään kertoo, että se käy kuluttajien puolesta kamppailua edullisten hintojen puolesta. Keskittyneellä ja ketjuuntuneella kaupalla on kuitenkin vahva neuvotteluasema teollisuuteen nähden, Kuntonen pahoitteli.

Tilastokeskuksen tuottajahintaindeksin mukaan elintarvikkeiden tuottajahinnat eivät ole tällä vuosikymmenellä nousseet kuin vajaan prosentin, vaikka elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat nousseet 11 prosenttia.

– Koko tämän vuosikymmenen hintojen nousu on mennyt kaupan voittoihin, Kuntonen totesi.

Kaupan vahvasta neuvotteluasemasta kertoo myös se, että keskustelu kauppojen aukioloajoista jatkuu yhä. Samalla vahvistuu väärä käsitys siitä, että laajennetut aukioloajat lisäisivät työtä myös muilla kuin kaupan sektorilla.

– Toteutuessaan kaupan vapaa sunnuntaiaukiolo muuttaisi heti muiden ammattialojen työrytmiä. Kuljetusalalla se tarkoittaisi töiden painottumista loppuviikkoon ja viikonloppuun, samoin kävisi myös elintarviketeollisuudessa. Sunnutaiaukiolo ei lisäisi työtä, vaan ainoastaan siirtäisi sitä pois normaalista arkirytmistä, Kuntonen arvioi.

Lisätietoja: Veli-Matti Kuntonen, p. 0400 611 882