Intialaisyhtiö vaientaa arvostelijoita kansainvälisellä pidätysmääräyksellä

24.11.2007

(22.11.2007 - SASK/ Jukka Pääkkönen)

Intialainen vaatetusyhtiö Fibre & Fabrics International (FFI) uhkaa kansainvälisellä pidätysmääräyksellä järjestöjä, jotka ovat arvostelleet yhtiön Bangaloren tehtaiden työoloja. Kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan hollantilainen koordinaattori Esther de Haan ja hänen kollegansa on haastettu Intiassa oikeuteen, samoin kampanjan nettisivujen ylläpitäjä sekä hollantilainen laajakaistaoperaattori. Yhtiö hakee nyt alioikeudesta kansainvälistä pidätysmääräystä, jonka nojalla haastetut voidaan pyytää luovutettavaksi Intian viranomaisille mistä tahansa maasta. Oikeuden odotetaan päättävän pidätysmääräyksestä perjantaina 23. marraskuuta.

Intialaisyhtiö on onnistunut nostamaan vaiennuskampanjansa erittäin korkealle tasolle, sillä "väärää tietoa levittävistä eurooppalaisista järjestöistä" on valitettu virallisesti sekä Hollannin kuningattaren johtamalle ministerivaltuuskunnalle että ministeri Paavo Väyrysen johtamalle suomalaisvaltuuskunnalle. Kumpikin vieraili lokakuussa Intiassa. Intian kauppa- ja teollisuusministeri Kamal Nath kertoi paikallisten lehtien mukaan Väyryselle, että "Intian teollisuus" on pyytänyt hallitusta puuttumaan asiaan. Nathin mukaan väärää tietoa levittäviä järjestöjä toimii myös Suomessa. Lue lisää Väyrysen ja Kamal Nathin keskustelusta... http://www.sask.fi/uutiset/2007/FFI/ministerit.htm

FFI-yhtiön tehtaat valmistavat farmareita mm. Euroopan markkinoille. Puolet yhtiön tuotannosta ostaa hollantilainen vaateketju G-Star. Sen nuorisomuotia myyvät Suomessa Spirit Store ja JC -ketjujen myyntipisteet 14 paikkakunnalla.

Nouda tämä juttu Word-tiedostona...
http://www.sask.fi/uutiset/2007/FFI/FFIuutinen.doc

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja tutki FFI:n Bangaloren tehtaiden työoloja paikallisten ammattiliittojen ja ihmisoikeusjärjestöjen pyynnöstä keväällä 2006. Tutkijat löysivät vakavia puutteita työturvallisuudessa, palkanmaksussa ja ylityömääräysten noudattamisessa. Puutteista valittaneet työntekijät olivat joutuneet sekä suullisen ahdistelun että fyysisen väkivallan kohteiksi. Salassa pidetty tutkimusraportti julkistettiin elokuussa 2006 vasta sen jälkeen, kun intialaisyhtiö ja sen hollantilainen suurasiakas olivat kieltäytyneet neuvottelemasta työolojen korjaamisesta.

Arvostelijoille suukapula ja syyte
rasismista ja muukalaisvihasta

Neuvottelujen sijaan FFI haastoi intialaiset ammattiliitot ja ihmisoikeusjärjestöt oikeuteen. Bangaloren paikallinen tuomari ei ottanut kantaa itse työoloihin, mutta määräsi järjestöille suukapulan. Päätöksen mukaan järjestöt eivät oikeusjutun vireilläolon aikana saa julkisesti ottaa kantaa Bangaloren tehtaiden työoloihin tai antaa niistä tietoa yrityksen ulkopuolelle.

Clean Clothes -kampanja kumppaneineen vei tapauksen OECD:n monikansallisia yhtiöitä seuraavaan valitusjärjestelmään. Se teki valituksen myös kansainväliselle Social Accountability International-järjestölle, joka oli myöntänyt FFI:n tehtaille sosiaalista vastuuta osoittavan SA8000-sertifioinnin. Tapauksen tutkittuaan SAI peruutti sertifiointinsa.

Tämän vuoden tammikuussa FFI:n asianajotoimisto Pramila Associates lähetti hollantilaisille kampanjajärjestöille kirjelmän, jossa niitä syytetään yhtiötä vahingoittavan väärän tiedon systemaattisesta levityksestä, salaliitosta ja verkkorikollisuudesta. Yhtiö ilmoitti vaativansa oikeusteitse suuria korvauksia, vaati kampanjoinnin välitöntä keskeyttämistä ja ilmoitti ottavansa yhteyttä Interpoliin. Samat syytökset ja vaatimukset esitettiin Clean Clothes -kampanjan verkkopalveluiden toimittajille. Myös Haagissa sijaitseva Intian suurlähetystö vaati kirjeessään FFI:tä koskevien tietojen poistamista kampanjan sivuilta.

Toukokuussa hollantilaiset kampanjajärjestöt ja kaksi verkkopalveluyhtiötä saivat haasteen Bangaloren paikalliseen oikeusistuimeen syytettyinä herjauksesta, verkkorikollisuudesta, rasismista ja muukalaisvihasta. Haasteen mukaan syytetyt järjestöt eivät voi esiintyä oikeudessa asianajajansa välityksellä, vaan erikseen nimettyjen vastuuhenkilöiden on tultava paikalle henkilökohtaisesti, tarvittaessa kansainvälisen pidätysmääräyksen voimalla. Bangaloren paikallisoikeuden odotetaan päättävän kansainvälisestä pidätysmääräyksestä perjantaina 23. marraskuuta.

Sananvapaus vai
kauppasopimukset

Kansainvälisistä järjestöistä mm. Amnesty International on jyrkästi tuominnut intialaisyhtiön operaation. Amnestyn mukaan perusteettomien rikossyytteiden tarkoitus on rajoittaa kampanjaorganisaatioiden ja työntekijöiden oikeuksien puolustajien sananvapautta.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat jo käynnistäneet vetoomuskampanjan, jonka kautta voi vaatia Intian viranomaisia takaamaan kampanja-aktivistien ilmaisunvapauden. Katso vetoomussivu...

Ay-liikkeen kansainvälisen kattojärjestön ITUCin pääsihteerin Guy Ryderin mukaan FFI-yhtiön käynnistämä oikeusjuttu on "hyökkäys sananvapautta ja työntekijöiden perusoikeuksia vastaan".
"Nämä ihmiset ovat ainoastaan yrittäneet kertoa totuuden FFI-yhtiön työntekijöiden vakavasta hyväksikäytöstä", Ryder sanoo.

ITUCin pääsihteerin mielestä tämänkaltaiset toimet "voivat vain vahingoittaa Intia mainetta maana, jonka kanssa kansainväliset yritykset voivat harjoittaa luottavaisesti liiketoimintaa".

Ministeritason
vaientamisyrityksiä

Hollannissa tapaus on noussut korkean tason poliittiseksi kysymykseksi, kun Intian kauppa- ja teollisuusministeri Kamal Nath nosti sen esiin lokakuussa kuningatar Beatrixin tekemän valtiovierailun aikana. Ministeri syytti suoraan Clean Clothes -kampanjaa virheellisten raporttien välittämisestä ja viittasi erityisesti lapsityövoimaan.

FFI:n työoloja koskevassa tutkimusraportissa ei sanallakaan syytetä yhtiötä lapsityövoiman käytöstä, ei myöskään yhtiötä koskevissa kampanjamateriaaleissa tai kanteluissa. Suurelle amerikkalaiselle GAP-yhtiölle tuottavia intialaistehtaita on kylläkin jäänyt kiinni lapsityövoiman käytöstä - Intian omien työvoimaviranomaisten yllätystarkastuksissa.

Ministeri Kamal Nath käytti tilaisuutta hyväkseen myös suomalaisen virkaveljensä Paavo Väyrysen Intian-vierailun yhteydessä. Kollega valitti intialaislehtien mukaan Väyryselle, että Suomen ja Hollannin hallitukset tukevat taloudellisesti kansalaisjärjestöjä, jotka välittävät väärää tietoa lapsityövoimasta Intian teollisuudessa. Lehtitietojen mukaan Väyrynen oli kiistänyt ao. järjestöjen saavan tukea Suomen hallitukselta. Lue uutinen ministerien keskusteluista...
http://www.sask.fi/uutiset/2007/FFI/ministerit.htm


Suomessa Clean Clothes -kampanjan koordinaattorina toimii ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK. Sillä on ulkoministeriön kanssa pitkäaikainen kumppanuussopimus, jonka nojalla ministeriö tukee SASKin kehitysyhteistyöhankkeita ja mm. kehityspoliittista kampanjointia.

SASK julkaisee tänään nettisivuillaan intialaista FFI-yhtiötä koskevan tutkimusraportin ja tapauksen keskeistä aineistoa. SASKin sivujen linkkien kautta voi myös lähettää vastalauseviestin mm. Intian pääministerille sekä kysymyksiä G-Star -ketjun vaatteita Suomessa myyville yhtiöille.

Intialaisten ammattijärjestöjen ensimmäinen raportti FFI-yhtiön työoloista (englanninkielinen PDF-tiedosto SASKin palvelimella)...
http://www.sask.fi/uutiset/2007/FFI/gatw_report-on-violations.pdf


Kampanjaverkostojen tutkimusraportti (englanninkielinen PDF-tiedosto SASKin palvelimella)...
http://www.sask.fi/uutiset/2007/FFI/06-08-Fact_Finding_Report-FFi.pdf

Lähetä vetoomus Intian pääministerille...
http://www.cleanclothes.org/urgent/07-11-06.htm

Katso Spirit Store -ketjun kotisivut...
http://www.spiritstore.fi/

Katso JC-myymälät Suomessa: JC Storen ruotsinkieliset kotisivut...
http://www.jc-online.com/sv/JC-Styles/Butiker/