LU-keksien omistaja vaihtuu

4.7.2007

Talousehti Financial Times kertoi 2.7.2007, että kansainvälinen elintarvikeyritys Danone luopuu keksibisneksestään. Myöhemmin julkisuudessa liikkui jo tieto 5,3 miljardia euron kauppahinnasta.

Kansainvälisesti Danonen keksitoimialalla on töissä 15 000 henkeä. Suomessa Danone omistaa LU Suomi Oy:n. Yhtiölle siirtyi vuonna 2001 Fazer Keksit Oy.

LU Suomen tehtaan pääluottamusmies Leena Virtanen kommentoi, että henkilökunnalle on tiedotettu mahdollisesta kaupasta.

– Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole mitään muuta tietoa, mutta tässä vaiheessa täytyy tietysti uskoa ja toivoa, että kaikki jatkuu ennallaan, toteaa Virtanen.

– Tiedotustilaisuuden jälkeen joku työporukasta totesi, että taas viedään. Fazerin jälkeen ehdimme olla kuusi vuotta Danonen omistuksessa, sanoo itsekin Fazerille aikoinaan töihin tullut Leena Virtanen.

LU Suomen johto uskoo työpaikkojen säilyvän. Samoin ostaja on kertonut, että muutoksia rakenteeseen ei ole tarkoitus tehdä pitkään aikaan.

Danone on maailman keksimarkkinoilla kakkonen, mutta nappikauppias ei ole ostajakaan amerikkalaisjätti Kraft Food. Yritys on New Yorkin pörssissä noteerattava yritys, jonka takaa löytyy maailman suurimpia tupakan ja elintarvikealan yrityksiä yritysjätti Altria Group. Tunnetumpi yhtiö on aiemmalta nimeltään Philip Morris Companies Inc. Tupakkajätti mm. Marlboron ja L&M:n takaa halusi vaihtaa nimeään, jotta imago ei painottuisi pelkästään tupakkateollisuuteen.

Kraft Foodiilla on pohjoismaissa parituhatta työntekijä, kokonaisuudessaan työntekijämäärä on noin 90 000. Suomessa Kraft Foodilla ei ole tällä hetkellä teollista toimintaa.

Kraftilla on pitkä elintarviketeollisuushistoria. James Kraft aloitti juustonvalmistuksella 1900-luvun alussa ja sai USA:ssa vuonna 1916 jopa patentin sulatejuuston valmistukselleen. Sen jälkeen yritys on kasvanut enemmän kaupoilla kuin oman toiminnan laajentamisella.

Yhtiö kertoo hallitsevansa yli neljääkymmentä tuotemerkkiä, joilla on ikää yli sata vuotta. Tuotemerkkejä Kraftilta löytyykin. Gevalia, Marabou, Toblerone, Maxwell House, Ritz, Daim, Estrella, O’Boy jne. Kaiken kaikkiaan merkittäviä tuotemerkkejä yhtiö itse listaa omistavansa yli 150.