Raisio epäonnistui markkinoinnissa, Nokian myllyä uhkaa sulkeminen

29.6.2007

Raisio lopettaa toiminto kerrallaan

Kemikaaliliiketoiminta, diagnostiikka, perunaliiketoiminta, margariini Venäjällä, hiutalemylly Venäjällä ja viimeisimpänä Nokian mylly. Lista Raisio Yhtymän viimeaikaisista myynneistä ja liiketoiminnoista luopumisista on pitkä.

Perjantaina 29.6.2007 Raisio Yhtymän antama ennakkoilmoitus mahdollisesta Nokian myllyn sulkemisesta tuli yllätyksenä. Vielä puoli vuotta sitten esimerkiksi SEL:n Elintae-lehdessä kerrottiin kuinka Nokian mylly pyörii täysillä. Vuosi 2006 oli ennätysvuosi, Nokialla jauhettiin enemmän kuin koskaan myllyn yli kuusikymmentävuotisessa historiassa.

Nyt tilanne on toinen. Raisio Yhtymä miettii koko Nokian toiminnan alasajoa. Taustalla ovat ilmeisesti yhtiön epäonnistuneet markkinointitoimet. Yritys menetti hiljattain suuren leipomoasiakkaan, mitä ilmeisimmin hinnankorotusten seurauksena.

Nokialla tehdään 70 prosenttia Suomen kaurahiutaleista. Nokia Myllyn pääluottamusmies Martti Toiminen kommentoi tietoja tuoreeltaan, eikä pidä mahdollisena myllyn sulkemista. Korvaavaa kapasiteettia ei Toimisen mukaan Suomessa ole.

– Tavoitteena on joka tapauksessa selvitä alkavista yt-neuvotteluista mahdollisimman vähin vaurioin, toteaa Martti Toiminen.


Työntekijät protestoivat

Nokian myllyn työntekijöille lopetusuhka tuli täytenä yllätyksenä. Toiminnan alasajoa vastustetaan toimintapäivällä maanantaina 2.7.2007.

Nokian myllyn työntekijät päättivät kokouksessaan perjantai-iltapäivällä järjestää koko maanantain kestävän toimintapäivän. Normaalisti sunnuntaina kello 22.00 vuoroon tulevat työntekijät aloittavat mielenilmauksen ja sitä jatketaan aina maanantaihin 22.00 asti.


Kotimaisen viljelyn tulevaisuus kysymysmerkki

Sattumaa tai ei, Raisio ajoitti ilmoituksensa Nokia myllyn sulkemisesta samalle päivälle kuin maataloustuottajien MTK aloittaa liittokokouksensa ja 90-vuotisjuhlallisuudet Turussa. Ei liene epäselvää mikä on yksi MTK:n juhlien ykköspuheenaiheita.

Raisio Yhtymän johdossa on tehty viime aikoina tehty isoja uudelleenjärjestelyjä. Pitää muistaa, että Raision johtoa on ennenkin heilutellut viljelijöiden kohtalo. Ei ole aivan sama miten edelleen myös viljelijöiden omistama yritys tuottajia kohtelee, elleivät pörssistä yhtiötä ostaneet ole päässeet lopullisesi niskan päälle.

Melia on jauhanut Nokialla kauraa, vehnää ja ruista. Raision asiakaskadon seurauksena se vehnä, jonka yhtiö lähivuosina saa myytyä, voitaisiin todennäköisesti jauhaa Melian Raision yksikössä, mutta kauralle ei ole myllyä.

Kaikki kaura keskitettiin 1990-luvun alussa juuri Nokialle. Kauran kohtalo on se, joka eniten ihmetyttää Nokian lopettamisuutisessa. Mikäli Raisio Yhtymä todella ajaa alas Nokian kauramyllyn, kärsijöitä on kaksi: pitkäaikainen ammattitaitoinen työntekijäjoukko ja viljelijät.

Rukiilla ei ole niin suurta merkitystä suomalaisen viljelijän kannalta, sillä tälläkin hetkellä Nokialla jauhetusta rukiista valtaosa on ollut tuontiviljaa.

Kaikki on tässä vaiheessa spekulaatiota. Asiaan saadaan ehkä valaistusta 4.7.2007 kun Raisio Yhtymä aloittaa yt-neuvottelut. (pn)