SEL:n liittovaltuusto kaupan aukiolosta: Ei koskaan sunnuntaina

16.11.2006

SEL:n liittovaltuusto otti 16.11.2006 kokouksessaan kantaa kauppojen sunnuntaiaukioloon ja kauppojen aukioloon jouluaattona.

Ei koskaan sunnuntaisin

Sunnuntaityötä ollaan vahvasti tuomassa suomalaiseen yhteiskuntaan. Sunnuntaityötä tuodaan niihinkin töihin, jotka eivät sunnuntaityötä edellytä.

Monia työmarkkinoiden asioita on perusteltu kansainvälistymisen tuomalla kilpailulla. Suomessa käytävän vähittäistavarakaupan sunnuntaityötä ei voi pahalla tahdollakaan perustella kansainvälisellä kilpailulla.

Kaupan vapaa sunnuntaiaukiolo merkitsisi sunnuntain tulemista normaaliksi työpäiväksi myös muilla aloilla. Elintarviketeollisuudessa vaikutukset näkyisivät välittömästi paineina viikonlopputyön lisääntymiseen. Työviikko myös painottuisi loppuviikkoon ja viikonloppuun.

Myös muilla aloilla lauantai- ja sunnuntaityö kasvaisivat. Esimerkiksi lasten päivähoito pitäisi järjestää vanhempien viikonlopputyö huomioiden. Ja pidemmällä tähtäimellä voidaan kysyä miten perheiden arkeen vaikuttaa se, että lapset ovat eri päivinä koulussa kuin vanhemmat töissä.

Liittovaltuusto vetoaa SEL:n jäsenistöön, ettei sunnuntaita käytetä kauppapäivänä.

Tänä vuonna jouluaatto osuu sunnuntaille. Palvelualojen ammattiliitto PAM vetoaa suomalaisiin, ettei jouluaattona käytäisi kaupassa. Elintarviketyöläisten Liitto antaa tukensa PAMin vaatimukselle. Hoidetaan jouluostokset arkena ja vietetään sunnuntaina kotimaista joulua!

PAMin vetoomus
http://www.pam.fi/jouluaatto/