Elintarvikehuoltovarmuus uhkaa rapistua

13.11.2006

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen puuttui Kuopiossa 13.11.2006 Suomen elintarvikehuoltovarmuuteen. Kuntosen mukaan on myönteistä, että julkisuudessa on kiinnitetty huomiota kansalliseen huoltovarmuuteen.

Kuntosen mukaan kansallinen huoltovarmuus tarkoittaa useita asioita mm. koko elintarvikeketjua. – Meillä pitää olla riittävä elintarviketuotannon alkutuotanto, mutta samalla pitää varmistaa, että myös riittävästi jalostusta tapahtuu Suomessa. Kuntosen mukaan elintarviketeollisuus on kotimarkkinateollisuutta ja kulkee käsi kädessä suomalaisen maataloustuotannon kanssa.

– Yhteiskunnan puolelta on tehtävä toimenpiteitä silloin kun ne vielä ovat mahdollisia, elintarvikealalla toimenpiteet ovat vielä mahdollisia, totesi Kuntonen.

– On vaikea nähdä miten kriisitilanteessa varmistetaan elintarvikehuolto, jos tuotanto tapahtuu ulkomailla. Tuotantomaa on huoltovarmuuden kannalta jopa merkittävämpi asia kuin yrityksen omistajan kansallisuus, Kuntonen totesi. – Kriisitilanteissa noudatetaan tuotantomaan lakeja, tämä on tärkeä muistaa.

Kuntonen muistutti myös, että elintarviketuotannon huoltovarmuuteen kuuluu riittävä ja osaava työvoima. – Uhkana on, että elintarvikehuollon varmuutta heikennetään työvoiman osa-aikaistamisilla ja siirtämällä kriittisiä työtehtäviä epävarmojen vuokratyöyritysten hoidettavaksi.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen puhui Kuopion elintarviketyöläisten ammattiosaston syyskokouksessa Kuopiossa maanantai-iltana.