Yt-neuvottelut päätökseen Forssan Liha ja Säilykkeessä

28.9.2006

Atria irtisanoo Forssassa –
Työntekijät onnistuivat torjumaan työsuhdeheikennyksiä


Atria-konserni irtisanoo Forssan Liha ja Säilykkeeltä 54 henkeä. Torstaina 28.9. päättyneet yt-neuvottelut vaativat työntekijäpuolelta kahteen eri otteeseen mielenilmauslakon. Työntekijöitä irtisanottavista on 36. Käytännössä irtisanottavien lukumäärää lisäävät määräaikaiset työsuhteet, joita ei uusita.

Irtisanomisten lisäksi työnantaja oli asettanut tavoitteekseen tehtaan logistiikasta kahdeksan työntekijän työsuhteen muuttamisen työnantajan mukaan nk. tarvittaessa töihin tuleviksi. Työntekijöiden mielenilmauksilla pystyttiin estämään työnantajan suunnittelemat voimassaolevien sopimusten vastaiset työsuhdemuutokset.

Työntekijät pystyivät myös estämään irtisanomiset kunnossapito-osastolla. Osastolla on käytössä ulkopuolista työvoimaa ja sopimusten mukaan tällaisessa tilanteessa pitää ensin tarjota työtä omalle väelle. Työnantaja ei sopimusta olisi kunnioittanut.

Pääluottamusmies Anne Sulander, pitää henkilökuntamäärää alimitoitettuna ja pahoittelee, ettei työnantaja kuunnellut työntekijäpuolen esittämiä laskelmia. – Tehtaalla on todella ikävä tunnelma, meidän on vaikea nähdä miten toiminta tällä työntekijämitoituksella pyörii, Sulander sanoo.

Forssan kaupunki on vuonna 2003 tukenut Atria-konsernia rakentamalla 250 000 euron kuljetintunnelin ja takaamalla 5 miljoonan euron lainan Atrian luvattua säilyttää työpaikat Forssassa.

Atria-konsernin liikevoitto vuodelta 2005 ennen veroja oli 38 miljoonaa euroa ja osavuosikatsauksessa 30.6.2006 liikevaihto oli edelleen kasvanut edellisvuodesta yli 11 prosentilla.