Kolmipäiväinen SAK:n 17. edustajakokous alkoi Helsingissä

5.6.2006


SAK:n 17. edustajakokous on alkanut Messukeskuksessa Helsingissä. Kolmipäiväiseen kokoukseen saapuu 275 edustajaa eri puolilta Suomea SAK:n 21 jäsenliitosta. Nuorin kokousedustaja on 19-vuotias ja vanhin 64-vuotias, molemmat ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM:in edustajia ja myyjiä.

Kokousedustajista on kaksi viidestä (40 %) naisia. Naisvaltaisimmat edustajaryhmät on PAM:illa (74 %) sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:llä (67 %). Täysin miehistä koostuva edustajaryhmä on Ilmailualan Unioni IAU:lla ja Rautatieläisten Liitolla. Muutamalla jäsenliitolla on vain yksi kokousedustaja, joten niiden edustus on myös täysin nais- tai miesvaltainen.

Suurin ryhmä tulee JHL:stä ja sen yhteisöjäsenliitoista, yhteensä 52 edustajaa.
Seuraavaksi suurin ryhmä tulee PAM:ista, 46 edustajaa ja kolmanneksi suurin ryhmä on Metalliliitolla, 38 edustajaa.

Toimialoittain tarkasteltuna teollisuuden palveluksessa olevia on reilu kolmannes kaikista edustajista (36 %). Yksityisellä palvelusektorilla työskentelee lähes neljäsosa edustajista (24 %) ja vajaa kolmannes (30 %) julkisella sektorilla.

Edustajia on 126 paikkakunnalta. Helsinkiläisiä kokouksessa on 36. Tampereelta kokoukseen tulee 11 edustajaa, Turusta 10 ja Lahdesta sekä Jyväskylästä kummastakin 9. Eteläisin edustaja on kotoisin Hammarlandista Ahvenanmaalta ja pohjoisin Kilpisjärveltä. Maakunnista suurin edustajaryhmä on uusmaalaisilla ja toiseksi suurin pirkanmaalaisilla.

Edustajat työskentelevät 159 eri ammatissa hitsaajasta lentoemäntään, palomiehestä puutarhuriin, kokista teurastajaan, lähihoitajasta cnc-koneistajaan sekä liikematka-asiantuntijasta työkaluviilaajaan.

SAK:n edustajakokousta saapuu seuraamaan myös 64 kansainvälistä vierasta.