Koulutusta työelämää koskettavista lakimuutoksista

25.10.2005

Itämeren aalloilla keinui laivalastillinen elintarviketeollisuuden puuhanaisia ja –miehiä lokakuussa, kun yhteisellä risteilyllä koulutettiin työntekijöitä, toimihenkilöitä sekä työnantajia.

- Onhan tämä aika ainutlaatuista, että samaan koulutukseen osallistuvat niin työntekijät, toimihenkilöt kuin työnantajatkin, totesi Turun aluejärjestön aluesihteeri Erkki Rantamaa SEL:sta. – En ainakaan ole kuullut, että muualla meidän alallamme olisi vastaavia tilaisuuksia järjestetty. Järjestelyistä iso kiitos kuuluu SEL:n Turun aluejärjestön toimiston puuhanaisille. Vuosien kokemuksella tämänkaltaiset tilaisuudet järjestetään onnistuneesti!

- Muistelisin, että tällä sapluunalla on koulutuksia järjestetty aivan tuolta 90 -luvun alusta asti, ja melkeinpä jokaiseen olen itsekin osallistunut. Näissä tilaisuuksissa on hyvä tutustua myös kaikkien kolmen neuvotteluosapuolien näkemykseen, kun kerrankin käsittelemme yhdessä työelämän koukeroita, muisteli Turun Fazerin Leipomoiden pääluottamusmies Rauno Mäkinen.

- Ja ainakin täällä olemme olleet lain tulkinnoistakin autuaallisen yhtä mieltä; jatkuisipa tämä sitten käytännön työssä samalla tavoin, Mäkinen naurahti.

Länsi-Suomen elintarvikealojen yhteiskoulutuksen nimellä tunnettu koulutusristeilyllä käsiteltiin tällä kertaa 2000 –luvun lakimuutoksia. Työelämää koskettavia lakimuutoksia löytyy niin työsopimus-, yksityisyydensuoja-, työturvallisuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaista. Koulutuspäivässä ehdittiin käsitellä keskeisimpiä muutoksia jokaisesta laista, mutta syvällisempi perehtyminen jää toki vielä koulutukseen osallistujien omille harteille.

– Koulutus antoi hyvän yleissilmäyksen lakimuutoksiin. Olihan tässä lisäksi hieno mahdollisuus kysyä tulkintoja, joita on kenties omassa työssään kaivannut, totesi Forssan Liha- ja Säilykkeen pääluottamusmies Jaana Saaranen.

Koulutuksessa esitelmöijinä kuultiin ETL:n lakimiestä Mika Lalloa, TU:n lakimiestä Else-Maj Kirvesniemeä sekä SAK:n lakimiestä Timo Koskista. Käytännön työssä toimivat lakimiehet osasivat esimerkkitapauksin ja lakitekstiä suomentaen tuoda muutokset helppotajuisesti esille. Yleisö kiittelikin esitelmöijiä selkokielisestä koulutuksesta.

Koulutuksen järjestäjinä olivat Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) Turun aluejärjestö, Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL) ja Toimihenkilöunioni ry (TU).