Oikeutta oikeudettomille - pätkätyöläisten puolesta

8.10.2005

Epätyypilliset työsuhteet yleistyvät. Työministeriö ilmoitti 25. elokuuta 129 vapaasta varasto- ja pakkaustyöpaikasta Uudenmaan alueella, työpaikoista 95 oli työvoimaa vuokraavissa yrityksissä.

Lainsäädäntö ja sopimukset kohtelevat lyhyitä työsuhteita selvästi huonommin kuin pitkiä. Myös harmaa talous kasvaa ja pimeän työvoiman määrä lisääntyy räjähdysmäisesti.

Toistaiseksi voimassa olevan vakituisen työsuhteen lisäksi tunnetaan jo määräaikaiset, osa-aikaiset, kutsutaan tarvittaessa työntekijät, vuokratyöläiset, erilaisilla työllistämistuilla ja koulutustuilla työllistetyt.

Tämän lisäksi on epämääräinen joukko ihmispoloisia, joilla teetetään työttömyysturvan menettämisen uhalla jopa ilmaiseksi töitä erilaisten työelämän valmennusten ym nimissä. Harmaan talouden kasvun myötä myös pimeän työvoiman määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Perustuslain edellyttämä kansalaisten tasa-arvo lain ja sopimusten edessä ei toteudu työpaikoilla, kahden kerroksen järjestelmä rapauttaa koko yhteiskuntaa.

Pelko työpaikan menettämisestä estää pätkätyöläistä vaatimasta etujaan, eikä pääluottamusmiehillä ole riittävästi oikeuksia auttaa pulaan joutuneita.

Ay-väki on nyt liikkeellä ja vaatii työkaluja, joilla epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien työehdot saadaan paranemaan.

Ay-pätkätyöliike on kutsunut tuhat luottamusmiestä ja ammattiyhdistysaktiivia Helsingin Messukeskukseen lauantaina 8.lokakuuta kello 12 -15.30. He luovuttavat työministeri Tarja Filatoville esityksen toimenpiteistä, jotka ovat tarpeen pätkätyöläisten oikeuksien turvaamiseksi.

Tapahtumassa puhuvat useiden liittojen puheenjohtajat ja liittojen edustajat, pääluottamusmiehet ja pätkätyöläiset sekä työministeri Tarja Filatov.

Lisäksi muusikkojen liitto tarjoaa kokouksen osanottajille konsertin, mukana ovat muun muassa Kari Tapio, Laura Voutilainen, Sanna Pietiäinen ja Four Cats.