Hartwall on vähentämässä 110 työntekijää

15.9.2005

Tuotannon järjestelyjen lisäksi henkilöstövähennyksiin pyritään myös muissa toiminnoissa ensisijaisesti vapaaehtoisjärjestelyjen, eläkeratkaisujen ja luonnollisen poistuman avulla. Suunnitelman arvioitu henkilöstövaikutus on kokonaisuudessaan noin 110 henkilöä.
Tehostamistarpeen syyksi yhtiö ilmoittaa oluen rajun hintakilpailun, kotimaan juomamarkkinoiden muuttumisen ja kasvavan tuonnin.

Tornion tehtaiden pääluottamusmiehelle Markku Rautiolle ilmoitus irtisanomisista tuli täytenä yllätyksenä. ”Viikkoa aikaisemmin tuli ilmoitus tiedotustilaisuudesta, mutta aiheesta ei kyllä tietoa tippunut. Hyvin pystyttiin pitämään tiedot salassa.”
Työnantajan tietojen mukaan vapaaehtoisilla eläkejärjestelyillä Torniossa voidaan vähentää 10–15 henkeä. "Irtisanomisilta ei vältytä", Rautio kertoo. Torniossa on runsaasti pitkään yhtiön palveluksessa olleita työntekijöitä.

Osa Tornion työntekijöistä marssi heti keskiviikkona ulos työpaikoiltaan. Työntekijät aloittivat vuorokauden kestävän työnseisauksen torstaiaamuna.
Torstaiaamupäivästä tehdas oli Raution mukaan jo tyhjä työntekijöistä. Töihin palataan perjantaiaamuna kello 7.

Rautio arvioi, että Tornion joutuminen ankarimpien leikkausten kohteeksi johtuu tehtaan pohjoisesta sijainnista. Lisäksi tehdas on vanhempi tuotantoyksikkö kuin Lahdesta löytyvä kaksi vuotta sitten käyttöön vihitty uusi yksikkö.

Helsingin Sanomissa toimitusjohtaja Hartwall ilmoittaa, että henkilöstövähennykset pyritään tekemään "ensisijaisesti vapaaehtoisjärjestelyjen, eläkeratkaisujen ja luonnollisen poistuman avulla".
Toimitusjohtaja Mika Seitovirta korosti lehdessä, että yhtiössä on tehtävä rakenteellisia muutoksia ja optimoitava myös tuotantoa ja logistiikkaa.
Seitovirta korosti, että Torniossa valmistettava Lapin Kulta -olut on Suomen tunnetuin olut ja Hartwallin vahvin tuotemerkki, jonka tulevaisuuteen halutaan panostaa.
" Oluen valmistus Torniossa jatkuu, kuten tuotanto muissakin nykyisissä tehtaissa", Seitovirta sanoo.

Logistisesti Tornio on Seitovirran mukaan kuitenkin väärässä paikassa kotimaan markkinoiden kannalta. "Suunnitelmissa on siirtää pakkausta ja varastointia muualle ja kuljettaa Lapin Kulta säiliöautoilla etelään."
Lisäksi Torniossa aiotaan lisätä tölkkikapasiteettia.
Hartwallilla on Tornion, Lahden ja Karijoen tehtailla 1 100–1 200 työntekijää. Hartwall kuuluu brittiläiseen Scottish & Newcastle -konserniin.

Jenni Kyrönlahti